27.08.2004 | 02:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Odrůdovou skladbu chmele doplnila nově Harmonie

V srpnu 2004 byla registrována nová odrůda chmele pod názvem Harmonie. Tato odrůda vznikla několikanásobným křížením. V původu převažuje Žatecký poloraný červeňák, dále jako výchozí materiál byly použity odrůdy Premiant, Northern Brewer a Fuggle. Jde o odrůdu aromatického typu. Je charakteristická červenou barvou révy, válcovitého až kyjovitého tvaru rostliny. Vegetační doba je 130 až 136 dní (jako odrůdy Bor a Preminat). Výnos je v rozmezí 2 až 2,5 t/ha. Obsahuje 6 až 10 % hm. alfa hořkých kyselin s podílem kohumulonu 18 - 23 % rel. A 6 – 11 % hm. beta hořkých kyselin. Hmotnost silic je 1,0 – 2,0 g/100g, uvedl o nové odrůdě Zdeněk Rosa, tajemník Svazu pěstitelů chmele ČR.

Tato odrůda vznikla z křížení v roce 1985, do registračních pokusů byla předána v roce 1997. V současné době doplňuje odrůdovou skladbu chmele v České republice. Skladbou chmelových pryskyřic (vysoký obsah beta hořkých kyselin) se řadí do skupiny aromatických chmelů. Právě harmonické složení chmelových pryskyřic je základem pro název této odrůdy. Tato odrůda vykazuje dobré pivovarské vlastnosti a lze ji doporučit především pro druhé chmelení. Na základě polních pokusů ji lze doporučit i do vyšších poloh, které nejsou vhodné pro aromatickou odrůdu Sládek.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2025 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down
Přehled ochrany osobních údajů

Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.