Opavský závod, patřící do skupiny Moravskoslezských cukrovarů, právě rozjíždí kampaň. Řepu od pětasedmdesáti dodavatelů začne v třísměnném provozu měnit na cukr začátkem tohoto týdne. Podle odhadu by se v Opavě mělo zpracovat 275 tisíc tun cukrovky.
Podle vzorkování vyznívá letošní kvalita řepy dobře a předpokládá se cukernatost v průměru 17,2 procenta. „Letošní technickou novinkou v provozu jsou nové bezobslužné váhy, na kterých evidence probíhá jen pomocí čipů. Denně chceme zpracovat 3300 tun řepy a kampaň chceme ukončit ještě před vánočními svátky,“ uvedle ředitel útvaru základní suroviny moravskoslezských cukrovarů Karel Veverka. Největšími dodavateli řepy pro opavský cukrovar jsou zemědělci z Opavska, kteří závod zásobí 75 procenty suroviny. K jejím největším pěstitelům patří Zemědělské družstvo Loděnice, Zemědělská akciová společnost Opava Kylešovice a Zemědělský podnik Otice. Zbylé dodávky bulev budou do Opavy svážet pěstitelé z Bruntálska, Osoblažska, Novojičínska, Ostravy, Frýdku-Místku a Karviné.