03.08.2004 | 10:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Otický výrobce kysaného zelí se proti konkurenci vyzbrojil modernizací výroby

Zemědělský podnik Otice, a. s., se brání otevřenému trhu a tlaku konkurence z Polska a investoval deset milionů korun do modernizace technologie na zpracování zelí. Vzhledem ke změně podmínek na evropském trhu, musí nyní proti minulým letům počítat s výrazně nižšími realizačními cenami. Například Polsko prodává zelí až o polovinu laciněji než domácí opavský zpracovatel, sdělil ředitel podniku Oldřich Planka.

Tuzemští výrobci podle Planky nejsou schopni konkurovat, protože se jim pěstování prodražuje, zejména častějším používáním ochranných prostředků. Zatímco domácí pěstitelé zelí musí podle naší legislativy jít do porostu pětkrát, v zahraničí stačí jeden zásah ochrannými prostředky, poukázal Planka.
V těchto dnech se v Oticích začali sklízet rané zelí, které má dobrý nárůst a nepoznamenalo jej ani letošní sucho. Otice v současné době prodávají kilogram raného zelí za 2,20 koruny. V minulých letech to ale bylo i 3,80 koruny za kilogram.
Letos firma pěstuje zelí na osmdesáti hektarech s tím, že produkce bílého zelí má podle letošního plánu dosáhnout 6400 tun, z toho na kysané zelí firma zpracuje 2200 tun. Kromě toho podnik vypěstuje 550 tun červeného zelí pro přímou spotřebu. Kysané zelí je určeno výhradně pro tuzemský trh. Ze sedmdesáti procent putuje do obchodních řetězců, kam se tlačí i levnější výrobky z Polska.
Vynaložené prostředky na modernizaci technologie podle Planky umožní snížit současný počet 35 zaměstnanců ve výrobě zelí. Nadbyteční zaměstnanci budou přeřazeni na jinou práci. ZP Otice, který je počtem zaměstnanců největším zemědělským podnikem na Opavsku, zaměstnává kolem 230 lidí.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down