26.08.2002 | 10:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Oživení cen: jak u čeho

Ceny obilí a řepky půjdou nyní nahoru, věří zemědělci. Mlynáři už připouštějí, že za potravinářskou pšenici budou platit více. Rozhodně však není důvod pro růst cen krmného obilí, tvrdí obchodníci. Velký otazník visí nad dalším cenovým vývojem řepky.

„U řepky už ceny rostou, oživení nastane u potravinářského i krmného obilí,“ předpokládá tajemník Agrární komory ČR Jan Záhorka. Ceny by se podle něho měly zotavit nejen u nás. „Maďaři mají o 25 procent nižší sklizeň pšenice, úroda je proti očekávání nižší také na Slovensku,“ dodal. Mlynáři podle Pavla Filipa ze Sdružení průmyslových mlýnů stále nakupují pšenici z loňské sklizně za ceny v rozmezí 3000 až 3300 korun za tunu. „Očekáváme, že mírně stoupnou ceny obilí a tím pádem podraží i naše výrobky,“ řekl Filip. Naznačil, že u pšenice s parametry intervenčního nákupu by se cena měla na volném trhu vyhoupnout na 3500 korun. Státní zemědělský intervenční fond nakoupil podle ředitele Jana Höcka k 15. srpnu 360 tisíc tun potravinářské pšenice. Výkupy většinou „potravinu“ letos neodebírají, protože vyvážet se podle obchodníků bez ztráty nedá a v minulé sezóně prodělaly při prodeji mlynářům v tuzemsku. Velký podíl na celkové produkci obilí ovšem tvoří krmné, jehož bilanci zvyšují staré zásoby pšenice. „Ceny krmného obilí, které souvisejí s farmářskými cenami živočišné produkce, by měly být proti loňsku výrazně nižší,“ míní Jan Sýč, poradce společnosti Agropol Group. „Většina velkých výrobců zlevnila krmné směsi, aby pomohla přežít výkrmcům při nízkých cenách drůbeže a prasat. Vycházeli však z předpokladu, že budou nakupovat krmné obilí za 2200 – 2300 korun za tunu,“ poznamenal.
U řepky by se cena měla podle Sýče s postupujícím časem mírně zvyšovat. „Vše ale závisí na evropském trhu a kursu koruny. Jistý růst cen na burze Matif ale může na tuzemském trhu brzdit posilující česká koruna,“ dodal. Je také nutno počítat s tím, že kvůli narušeným dopravním cestám bude komplikovanější vývoz řepky.

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down