Letošní úroda ovoce je dobrá. Pěstitelské pálenice na jižní Moravě jsou proto maximálně vytížené. Největší zájem je o pálenku z meruněk a ze švestek. Sezóna pro pálení švestkové slivovice se pohybuje mezi 210 až 240 korunami.
Letos je úroda ovoce srovnatelná s úrodou v loňském roce, kdy pálenice v Hruškách na Břeclavsku vypálila za sezónu nejvíce 40 tisíc litrů pálenky. V průměru to jindy bývá 25 tisíc litrů alkoholu, uvedl Vladislav Tuček z této pálenice.
Sezóna pálenic začíná v červenci a končí koncem března. V červenci dozrávají třešně a višně. Po nich přijdou na řadu v srpnu špendlíky, meruňky a broskve. Od září se pálí švestky, jablka a hrušky, popsal Jan Šebek, který provozuje pěstitelskou pálenici v Úsuší na Brněnsku, kde polovinu produkce tvoří pravá slivovice, tu následuje meruňka a calvados z jablek.
Černé pálenice těm legálním většinou žádné starosti ani škody nedělají, řekl František Hlaváč z brněnské městské části Obřany. Kromě tradičních druhů ovoce lidé zkoušejí vypálit také exotické plody, třeba pomeranče nebo ananasy.