Pálenice na Zlínsku mají dobrou sezónu

Dobrou sezónu letos očekávají pěstitelské pálenice ve Zlínském kraji. Ovoce se letos urodilo mnohem více než loni, zájemců o pálení je mnoho, pálenice mají vesměs zaplněné termíny do konce roku.

Zájem ve velký, oproti loňsku je toho mnohem víc, dělá se i v noci, je toho moc, řekl vedoucí pálenice v Buchlovicích na Uherskohradišťsku Jan Stockmann. Do Vánoc mají už všechny denní termíny zaplněné.

Pálenice je v provozu od začátku srpna. Letního ovoce bylo mnohem víc než loni, nyní už asi 14 dní přecházejí na švestky. V srpnu vypálili 3070 litrů absolutního alkoholu, v září 2861 a v říjnu 2186 litrů, podotkl Stockmann. Cena za vypálení litru absolutního, tedy stoprocentního alkoholu, se oproti loňsku nezměnila, pálenice si za něj účtuje 230 korun.

Cenu neměnila ani Češkova pálenice v Jarcové na Vsetínsku, kde se platí za litr absolutního alkoholu 244 korun. Také na Vsetínsku byla podle majitele pálenice Petra Širočky úroda ovoce dobrá. Hlavně jablka, ta pálí hodně. Navíc lidé mají ještě jablka na stromech, vypadá to, že letošní sezóna bude dlouhá, asi až do května, uvedl Širočka. Jeho pálenice má přitom zaplněné termíny do konce roku a další postupně pokrývá i v  lednu a dál. Sezóna bude nadprůměrná, uvedl.

Napilno má také pěstitelská pálenice Františka Andryse v Loučce na Zlínsku. Letos začali 5. srpna, o 14 dní dřív než loni, proti loňsku je to nesrovnatelně lepší, uvedl Andrys, jehož pálenice má hodně plno až do konce roku. Teď už pálí švestky, sem tam ještě nějaká jablka, poznamenal Adrys, jehož pálenice existuje od roku 1991, do roku 1952 ji měli jeho předci, poté byla znárodněna.

I v pálenicích je podle jeho slov vidět generační obměna, kromě zkušených lidí začínají jezdit i mladší, potvrdil Andrys.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down