14.08.2018 | 09:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Palírny v Pardubickém i Královéhradeckém kraji čekají dobrou sezonu

Úroda ovoce v Pardubickém kraji letos předčila očekávání a pěstitelské palírny mají mnohem víc práce než loni, kdy úrodu zničily jarní mrazy. Ovoce dozrává v předstihu a je dostatečně sladké a šťavnaté. Uvedli to majitelé pálenic. Velmi dobou sezonu letos očekávají pěstitelské pálenice také v Královéhradeckém kraji.

"Je nadúroda. Máme jeden z nejlepších roků. I všude jinde je úroda velká," řekl Zdeněk Jelínek z Pálenice Lubná u Poličky na Svitavsku. Druhy zpracovávaného ovoce se liší podle regionu a jeho klimatických podmínek. V níže položených a slunných oblastech palírny už zpracovaly třešně, špendlíky, blumy, broskve, meruňky nebo švestky. Majitelé palíren odhadují, že celá sezona pálení ovoce je proti loňsku posunutá asi o tři týdny dopředu. Dřív začnou zpracovávat i podzimní úrodu jablek a hrušek. "Lidi už nám volají, že ovoce dozrává a padá. Nejvíc děláme jablkovici, pak slivovici. Největší zájem je o hruškovici, je voňavá a chutná. Ale hrušně jsou na zahrádkách čím dále vzácnější, moc jich není, jsou náchylné na choroby," řekl Jelínek.

Ovoce je letos pro zpracování pálenky kvalitní, obsahuje hodně cukru. Letní peckoviny si lidé často zpracují sami a vozí do palíren už hotový kvas, jablka a hrušky nechávají vcelku, protože se obtížněji drtí. Hrušky při špatném postupu mohou plesnivět, řekl Miroslav Hruban z Pěstitelské pálenice v Kunčině na Svitavsku. "Letos je výtěžnost z ovoce o deset až 15 procent lepší než jiné roky. Je cukernaté. Samotného mě to překvapuje, je sucho, v našem regionu je srážkový deficit extrémní," dodal Hruban.

Majitelé palíren odhadují, že sezona pálení ovoce je proti loňsku posunutá nejméně o tři týdny dopředu. "Od 10. července, co to tady máme zprovozněné, denně pálíme. Co začínalo v září, dnes začíná minimálně o měsíc dřív. V současné době jedeme třešně, začínají meruňky a budou následovat jablka, švestky, hrušky," řekl spolumajitel pěstitelské pálenice v Hradci Králové Jiří Kliment. Takový zájem o pálení dlouho nepamatuje. "Za osm let, co pálenici provozujeme, nic takového nebylo. Přes prázdniny jsme pálili třeba jeden dva dny v týdnu. Teď je požadavků mnoho. Zkrátka urodilo se, loni nebylo skoro nic," dodal.

Napilno má také pěstitelská pálenice v Libčanech na Hradecku. "Většinou začínáme koncem června, ale letos to bylo tak v polovině června. Zatím odhaduji, že letošní rok bude nadprůměrný, ale na konečné hodnocení je ještě brzy," řekl Jan Podaný z libčanské pěstitelské pálenice.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down