Pandemie koronaviru ohrožuje drobné pěstitele zeleniny, kteří značnou část svých výpěstků dodávali do restaurací či je prodávali prostřednictvím farmářských trhů. Restaurace jsou od prosince zavřené a vládní nařízení zatím neumožňují ani pořádání trhů, takže farmáři mají na jaře vážné problémy s odbytem. "U drobných pěstitelů a farem lze očekávat znatelný pokles pěstebních ploch, pokud se v dohledné době nezmírní epidemiologická opatření," řekl předseda předseda Zelinářské unie Čech a Moravy Petr Hanka.
Větší pěstitelé napojení na obchodní řetězce podle Hanky hlásí obdobné výměry polí se zeleninou jako loni. "To ale neplatí pro drobné pěstitele a rodinné farmy. Pro ně je zásadní omezení gastronomického sektoru a nesmyslná uzávěra farmářských trhů," uvedl Hanka, podle kterého se drobní pěstitelé snaží najít nové prodejní kanály. Zákazníkům nabízejí například samosběr zeleniny na poli nebo výpěstky prodávají prostřednictvím rozvážkových služeb typu Rohlík.cz či Košík.cz, které nemají takové nároky na množství dodané zeleniny.
Už rok 2020 nebyl podle Hanky pro zelináře jednoduchý. "Po loňském propadu cen a strmém nárůstu ceny práce budeme považovat za úspěch udržení pěstebních ploch na výměře 11 500 hektarů. I to nás řadí na poslední příčku v produkci zeleniny na obyvatele v Evropě," upozornil Hanka. Na polích se zeleninou jsou už v plném proudu jarní práce. "Příjezd zahraničních pracovníků je plynulý, situaci komplikuje pouze nezbytná karanténa po příjezdu a nahodilé výskyty covid-19 pozitivních. Věřím, že většinu jarních prací zvládneme včas a v potřebné kvalitě," řekl Hanka.*