Pandemie koronaviru tvrdě dopadla na české a moravské vinaře. Podle průzkumu, který mezi svými členy nechal zpracovat Vinařský fond, pocítila její dopady naprostá většina vinařů, konkrétně 91 procent. Fond o tom informoval v tiskové zprávě.
"Výzkum v podstatě potvrdil to, co od jednotlivých vinařů slýcháme od začátku epidemie. Data ale ukázala mimořádný rozsah negativních dopadů, tedy že se týkají téměř všech našich vinařů. Některých méně a jiných více, ale nějakým způsobem propad pocítili prakticky všichni," uvedl ředitel Vinařského fondu Jaroslav Machovec. Nejvíce pandemie dopadla na vinaře, kteří provozují gastrozařízení nebo ubytovací zařízení a na ty, kdo do restaurací a hotelů dodávají část své produkce. "Míra postižení také vzrůstá společně s rostoucím podílem vinařské turistiky na příjmech vinařství. Podniky, u kterých tyto příjmy tvoří více než 50 či 75 procent jejich příjmů, krize zasáhla mnohem výrazněji. Naopak míra negativních dopadů významně nesouvisí s jejich velikostí," uvedl Machovec. Průzkum, který u 2000 vinařů a vinařství provedla společnost Focus, zjišťoval i to, jak s následky pandemie vinaři bojovali. Téměř polovina, přesněji 46 procent z nich, musela hledat pro svá vína nové způsoby distribuce, 36 procent vinařů muselo změnit prodejní strategii a 32 procent z nich muselo zavřít provoz nebo nějakou jeho část. Čtvrtina vinařů prodávala svá vína v cenových akcích a pětina z nich cenu musela snížit. Vinařský fond na podporu vinařů spustil dvě kampaně - jednu podporující online prodej vín a druhou na podporu vinařské turistiky. Ani zvýšený zájem o internetové obchody s vínem a prodloužení letošní vinařské sezony ale výpadek jarních měsíců nenahradí, uvedl fond.*