Ocenění Perla Zlínska 2016 o víkendu převzalo 15 výrobců ze Zlínského kraje. Perlu Zlínska uděluje 11. rokem agrární komora společně se Zlínským krajem. Letos komise hodnotila 145 výrobků od 50 výrobců, je to o něco více než loni, uvedla ředitelka zlínské agrární komory Jana Brázdilová. Loni komise vybírala ze 130 vzorků od 36 výrobců. Producenti převzali ocenění na Dni Zlínského kraje, na platformě Baťova institutu v areálu bývalých baťovských závodů výrobci také prezentovali své produkty.
Stejně jako v minulých letech byla i letos nejvíce zastoupena kategorie pekařská a cukrářská, komise hodnotila 48 výrobků od 11 producentů. "V této kategorii je těch výrobků nejvíc proto, že pekařů a cukrářů v našem regionu je podstatně víc než třeba kategorie mléčných výrobků, s touto kategorií máme vůbec problém, abychom ji obsadili," uvedla Brázdilová. V kategorii mléko a mléčné výrobky o ocenění usilovalo deset výrobků od čtyř žadatelů, ocenění získal Miroslav Horut z Rožnova pod Radhoštěm za bio zrající sýr s bílou plísní. "Je to rodinná farma malého typu, všechny produkty jsou vynikající, není to tradiční průmyslový výrobek," uvedla Brázdilová. Z pekařských výrobků uspěl zrníčkový chléb z Pekařství Střelná, chléb mlynářský kroměřížské společnosti Avos, žitný chléb firmy Svoboda Březík, svatební vdoleček Ludmily Podešťové z Nedašovy Lhoty a svatební koláček Jany Zetíkové z Mařatic.*