26.08.2004 | 03:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Pekařské a cukrářské výrobky zřejmě podraží i při snížení cen obilovin

Předpokládané snížení výkupních cen potravinářského obilí a mouky nezlevní pekařské výrobky. Naopak je třeba pokračovat v narovnávání cen českých pekařských výrobků na úroveň cen Evropské unie. České výrobky dosahují nyní jen třiceti až čtyřiceti procent cen produktů našich západních sousedů. Výrobci mají již od začátku roku problémy s růstem přímých materiálových nákladů až o dvacet procent. Vzrostly ceny elektrické energie, pohonných hmot a ceny surovin, uvedl generální sekretář Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů v ČR Stanislav Musil.

Za indikátor vývoje cen mouk obecně považují obchodní řetězce cenu balené mouky. Od té se odvozují i požadavky na snížení cen pekárenských výrobků. Proto některé obchodní řetězce v souvislosti se zprávami o příznivé letošní sklizni obilovin už zahájily kampaň vůči dodavatelům mlýnských a pekárenských výrobků, upozorňuje svaz. Dva z předních dodavatelů balených mouk byli na základě krátkodobých výběrových řízení obchodních řetězců, kde je rozhodujícím parametrem nabídnutá cena, již nahrazeni dodavateli ze Slovenska. Podle svazu hrozí nebezpečí, že se dodavatelské vztahy zhroutí, což by mohlo mít nepříjemný dopad na řadu výrobců.

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down