Předpokládané snížení výkupních cen potravinářského obilí a mouky nezlevní pekařské výrobky. Naopak je třeba pokračovat v narovnávání cen českých pekařských výrobků na úroveň cen Evropské unie. České výrobky dosahují nyní jen třiceti až čtyřiceti procent cen produktů našich západních sousedů. Výrobci mají již od začátku roku problémy s růstem přímých materiálových nákladů až o dvacet procent. Vzrostly ceny elektrické energie, pohonných hmot a ceny surovin, uvedl generální sekretář Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů v ČR Stanislav Musil.
Za indikátor vývoje cen mouk obecně považují obchodní řetězce cenu balené mouky. Od té se odvozují i požadavky na snížení cen pekárenských výrobků. Proto některé obchodní řetězce v souvislosti se zprávami o příznivé letošní sklizni obilovin už zahájily kampaň vůči dodavatelům mlýnských a pekárenských výrobků, upozorňuje svaz. Dva z předních dodavatelů balených mouk byli na základě krátkodobých výběrových řízení obchodních řetězců, kde je rozhodujícím parametrem nabídnutá cena, již nahrazeni dodavateli ze Slovenska. Podle svazu hrozí nebezpečí, že se dodavatelské vztahy zhroutí, což by mohlo mít nepříjemný dopad na řadu výrobců.