Pivovar Svijany dodá na trh letos asi o devět procent více piva

Pivovar Svijany na Liberecku dodá letos na trh podle předběžného odhadu 615 000 až 620 000 hektolitrů piva. Je to skoro o devět procent více než loni, kdy pivovar vyrobil 570 000 hektolitrů. Uvedli to zástupci pivovaru. Důvodem je mimo jiné pěkné počasí. Loni poprvé od roku 1998, kdy se v pivovaru obnovila výroba, výstav klesl.

V letošním roce pivovar podle svého ředitele Romana Havlíka investoval přibližně 30 milionů korun do nové šrotovny a také do přetlačných tanků a oprav svijanského zámku, který by se mohl v příštím roce otevřít veřejnosti. Zchátralý objekt koupila firma před dvěma lety, vybudovat v něm chce kulturně-společenské centrum s archeologickým muzeem a galerií.

U zámku by mohl vzniknout minipivovar, kde budou mít lidé možnost zkusit si uvařit vlastní pivo. V zámku se má otevřít pivovarská restaurace a počítá se také s ubytováním. Náklady projektu se odhadují na sto milionů korun. Již začala první etapa zhruba za polovinu sumy, 30 milionů na ni pivovar získal z norských fondů.

Svijanskému pivovaru klesá výroba sudového a roste produkce lahvového piva. Zatímco v minulosti tvořilo sudové pivo až 63 procent produkce, letos to bude podle Havlíka kolem 52 procent. Pivovar také letos začal nabízet pivo ve dvoulitrových "plechovkách pro chlapy".*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2023 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down