Pivovar Svijany na Liberecku dodá letos na trh podle předběžného odhadu 615 000 až 620 000 hektolitrů piva. Je to skoro o devět procent více než loni, kdy pivovar vyrobil 570 000 hektolitrů. Uvedli to zástupci pivovaru. Důvodem je mimo jiné pěkné počasí. Loni poprvé od roku 1998, kdy se v pivovaru obnovila výroba, výstav klesl.
V letošním roce pivovar podle svého ředitele Romana Havlíka investoval přibližně 30 milionů korun do nové šrotovny a také do přetlačných tanků a oprav svijanského zámku, který by se mohl v příštím roce otevřít veřejnosti. Zchátralý objekt koupila firma před dvěma lety, vybudovat v něm chce kulturně-společenské centrum s archeologickým muzeem a galerií.
U zámku by mohl vzniknout minipivovar, kde budou mít lidé možnost zkusit si uvařit vlastní pivo. V zámku se má otevřít pivovarská restaurace a počítá se také s ubytováním. Náklady projektu se odhadují na sto milionů korun. Již začala první etapa zhruba za polovinu sumy, 30 milionů na ni pivovar získal z norských fondů.
Svijanskému pivovaru klesá výroba sudového a roste produkce lahvového piva. Zatímco v minulosti tvořilo sudové pivo až 63 procent produkce, letos to bude podle Havlíka kolem 52 procent. Pivovar také letos začal nabízet pivo ve dvoulitrových "plechovkách pro chlapy".*