Pivovar Svijany uvařil loni rekordních 681 686 hektolitrů piva

V soukromém Pivovaru Svijany na Liberecku uvařili loni rekordních 681 686 hektolitrů piva. Je to téměř o sedm procent víc než před rokem. K růstu výroby přispěl export. Do zahraničí zamířila asi desetina produkce, před rokem se vývoz na tržbách podílel zhruba ze sedmi procent. Pomohl hlavně úspěch nového balení nepasterovaného piva v plechovkách, uvedl v tiskové zprávě mluvčí společnosti Luboš Spálovský. Před rokem dodal pivovar na trh 638 400 hektolitrů piva, v letošním roce se chce přiblížit 700 000 hektolitrům.

Podle ředitele pivovaru Romana Havlíka loňský rok ukázal, že stomilionová investice do nové linky na plnění plechovek byla dobrým strategickým rozhodnutím. „Nepasterované pivo v plechovkách, které nabízíme jako první český pivovar, se setkalo s mimořádným úspěchem jak na domácím trhu, tak i v zahraničí. Výhled konečné roční produkce jsme díky němu museli několikrát upravit až na konečných více než osm milionů půllitrových plechovek,“ řekl Havlík. Spotřeba piva podle něj rostla během celého roku, neopakoval se propad z roku 2017 zaviněný hlavně zavedením elektronické evidence tržeb (EET) a zákazem kouření v restauracích.
Pivovar zaznamenal i oživení zájmu o sudové pivo. „Ukazuje se, že se pohostinství postupně vzpamatovává ze všech zatěžkávacích zkoušek,“ poznamenal Havlík. Další ranou pro restaurace jsou podle něj v poslední době rostoucí ceny piva. Svijanský pivovar zatím nezdražoval, ale ani on se tomu podle ředitele nevyhne. „Citelný nárůst ceny chmele, elektrické energie, plynu a ceny lidské práce a také inflační zvyšování cen veškerých služeb si i v našem případě v delším horizontu vyžádá jistou úpravu cen, máme-li být schopni udržet stále vysoký standard piva a pokračovat v nutných investicích do rozvoje pivovaru,“ dodal.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *