Plochy sadů kvůli ztrátovému pěstování ovoce stále klesají
Čeští ovocnáři kvůli ztrátovému pěstování přes letošní zimu sníží plochu sadů o dalších přibližně 500 až 600 hektarů. Představuje to meziroční snížení ploch zhruba o pět až šest procent asi na 10 600 hektarů. Naopak plochy nových výsadeb se loni propadly pod 100 hektarů na nejnižší úroveň v novodobé historii českého ovocnářství. Na dnešních Ovocnářských dnech v Hradci Králové to řekl předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík.
Za posledních deset let se bez náhrady zlikvidovalo 6500 hektarů plochsadů
"Po loňském poklesu ploch sadů o 1000 hektarů bude nynější snížení sice o něco nižší, ale stále pokračuje. Důvodem jsou neustále rostoucí náklady na pěstování, které se nepromítají do odbytových cen. Za posledních deset let se bez náhrady zlikvidovalo 6500 hektarů plochsadů, to je zhruba deset milionů ovocných stromů," řekl Ludvík. "Náklady pěstitelů se za poslední čtyři roky zvýšily o 50 až 60 procent, zatímco ceny stagnovaly nebo se zvýšily velmi málo," řekl Ludvík. Poznamenal, že farmářská cena jablek se od roku 1990 zvedla ze zhruba osmi korun přibližně na nynějších 12 korun za kilogram bez DPH. Cena v obchodech je nyní na úrovni 36 korun za kilogram. Nejvíce ze sadů mizí jabloně, které jsou hlavním ovocným druhem. Zatímco ještě v roce 2019 bylo jabloňových sadů přes 6800 hektarů, po letošní zimě by se plocha těchto sadů mohla snížit na 5000 hektarů. Likvidace se týká většiny ovocných druhů, které na polích nahrazují rentabilnější plodiny, například obiloviny či řepka. Nejméně se podle Ludvíka budou kácet meruňky, švestky a hrušky. Za rok 2023 ovocnáři vysázeli necelých 100 hektarů sadů, v roce 2022 to bylo přes 100 hektarů. Pokračoval tak razantní sestup zahájený v covidovém roce 2020, kdy plocha nových výsadeb klesla na 150 hektarů z předchozích obvyklých zhruba 350 hektarů. Za období let 1994 až 2023 se v průměru sázelo 544 hektarů sadů ročně. "Nynější velmi malá výsadba je důsledkem trvající krize ovocnářství. Pěstitelům nezbývají peníze na obnovu," řekl Ludvík. Především menší a střední podniky podle něj již nechtějí dodávat ovoce za nízké ceny do obchodních řetězců a velkoobchodů a raději se chtějí věnovat lokálnímu odbytu, prodeji konečnému spotřebiteli nebo vlastnímu zpracování ovoce. Na trhu ovocnáři čelí především levné konkurenci jablek dovážených obchodními řetězci z Polska, které je s roční sklizní kolem 4,5 milionu tun největším producentem jablek v Evropě. V ČR se loni sklidilo 100 600 tun jablek. Za loňský rok se podle ovocnářů čeká rekordní dovoz jablek z Polska na úrovni 33 000 tun. "V české obchodní síti se prodá 100 000 až 110 000 tun jablek za rok, každé třetí jablko je z Polska. U většiny řetězců jsou v akcích jen polská jablka," řekl Ludvík. V roce 1989 bylo v Česku 23 000 hektarů sadů, od té doby tak zmizelo přes 51 procent sadů. Výrazný pokles nastal v posledních deseti letech, kdy plochy klesly o 36 procent. S úbytkem ploch sadů dál klesá soběstačnost Česka v produkci čerstvého ovoce. Nyní se podle ovocnářů soběstačnost v závislosti na objemu sklizně a spotřebě pohybuje mezi 30 až 40 procenty.*
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!