04.10.2016 | 07:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Počet minipivovarů by se měl do pěti let výrazně zvýšit

Počet minipivovarů v České republice by se měl podle odhadů expertů z oboru do pěti let zvýšit ze současných 350 na 800 až 1000. Přitom pět let staré odhady Českomoravského svazu minipivovarů hovořily o počtu maximálně 250 restauračních výroben. Spolu s chuťovou pestrostí tomu nahrává i to, že lidé více vyhledávají malé výrobce potravin, protože jim více věří, řekl plzeňský pivovarský expert a spolumajitel firmy na stavbu a provoz pivovarů Josef Krýsl.

"Podle toho, jak se situace vyvíjí, a když to vezmeme na počet obyvatel, na plochu a spotřebu, tak to zřejmě naroste na 800 až 1000 minipivovarů," řekl Krýsl. V USA jejich počet roste od roku 1976 a v posledních pěti letech jich tam vzniká zhruba 1000 ročně. "Do pěti let u nás vyroste do tisícovky minipivovarů, které ještě Česká republika vstřebá. Nicméně od takových 600, což by mělo být tak za tři roky, začnou krachovat, a pak se trh bude tříbit, ale počet pořád poroste," domnívá se Tomáš Maier z katedry ekonomiky Provozně ekonomické fakulty České zemědělské univerzity v Praze. Hlavními důvody krachů budou horší kvalita některých piv a sílící konkurence. V nákladech podle Maiera mezi minipivovary takový rozdíl nebude. Nejlepší restaurační pivovary jsou dnes schopné dosáhnout návratnosti investic za šest let. V průměru je to ale kolem osmi let, pokud mají schopné vedení, dodal Maier.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down