Podle svazu je zdražení pšenice pro pekaře špatná zpráva

Informace mlynářů o zvýšení ceny potravinářské pšenice a signály o její letošní nevyrovnané kvalitě znamenají pro pekaře špatné zprávy. Změna dodavatelské ceny pečiva do obchodních řetězců a prodejen nezávislého trhu je však otázkou vyjednávání mezi konkrétním výrobcem a obchodem. Uvedl to ředitel Svazu pekařů a cukrářů v ČR Jaromír Dřízal. Svaz průmyslových mlýnů ČR v úterý uvedl, že ceny pšenice jsou v současnosti o 200 Kč za tunu vyšší než loni a zřejmě dále porostou.

"Projevuje se přebytek krmné pšenice a vytváří se tlak na zvyšování ceny pšenice potravinářské, o kterou je navíc velký zájem v zahraničí. Neříká se nám to lehce, ale zářijové ceny potravinářské pšenice jsou již o 200 Kč za tunu vyšší než loni," uvedl představitel svazu Pavel Filip. Výsledky letošní úrody pšenice jsou sice podle něj dobré z hlediska množství, ale neplatí to pro kvalitu.
Podle Dřízala je mouka pro pekaře hlavní surovina. "Zvýšení její ceny a technologické úpravy na zajištění vysoké jakosti chleba a pečiva znamenají vyšší náklady. Letos se zvedla pekařům již cena droždí, které se stalo v období domácího pečení nedostatkovým zbožím, z hlavních surovin podražil též olej," sdělil Dřízal.
Podle interního šetření pekařského svazu vzrostly pekařům provozní náklady v první vlně koronavirové epidemie o osm procent. Šlo hlavně o pořízení ochranných prostředků, roušek a dezinfekce k zajištění maximální bezpečnosti potravin, dále zajištění pracovníků do výroby a na distribuci, tak aby bylo i ve ztížených podmínkách zabezpečeno plynulé zásobování obchodů.

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down