Zhruba v polovině dubna se několik českých a moravských firem zúčastnilo mezinárodního veletrhu dobrých chutí – Slow Food. Představily se na něm téměř čtyři stovky vystavovatelů, převážně z Německa, ale i z Itálie, Francie, Rakouska a České republiky, která byla letos partnerskou zemí tohoto veletrhu. V rámci doprovodného programu byl dán také prostor prezentaci českých specialit. Zeptali jsme se proto vrchní ředitel sekce potravinářských výrob ministerstva zemědělství Františka Sládka, který se této akce také zúčastnil, na její přínos pro české potravináře.
Jak byste hodnotil českou účast na stuttgartském veletrhu? Velmi pozitivně. Důležité bylo, že jsme měli možnost se tohoto veletrhu účastnit. Za Českou republiku vystavovalo 13 firem a zájem německých partnerů byl velmi dobrý. Je pozitivní, že tento veletrh je zaměřen na regionální potraviny a gastronomii. V tom je jeho kouzlo i pro český slow food. Mohou se na ní prezentovat výrobci a přímo si ověřit, jak jsou zákazníky přijímáni. Není to totiž veletrh pro nadnárodní firmy, ale pro regionální potraviny.
V Rakousku a Německu mají akce, zaměřující se na regionální potraviny, již svou tradici a měli bychom ji oživit i u nás.
Ministerstvo zemědělství v současnosti tuto problematiku řeší. Nedávno prošel poradou ministra základní materiál, týkající se podpory regionálních potravin.
Hovořilo se o zastřešení krajských soutěží o nejlepší potravinu. Na jakém principu to bude? Téměř každý kraj již organizuje svoji vlastní soutěže o nejlepší potravinu roku. Z oceněných výrobků z krajských soutěžích budou vybráni ty nejlepší a bude jim uděleno ocenění regionální potravina. Pro celostátní regionální potravinu budou vybráni vždy vítězové jednotlivých kategorií, jako je maso a masné výrobky, mléko a mléčné produkty, mlýnské a pekárenské výrobky, lahůdky a cukrářské výrobky, ovoce, zelenina a ostatní výrobky, alkoholické a nealkoholické nápoje.
Vítězové regionální potraviny budou mít následně nějaký speciální program prezentace, katalogy a podobně, aby se dostali do povědomí široké spotřebitelské veřejnosti. Co se týká krajských soutěží, nebudeme je rušit, protože mají svoji tradici i organizační zajištění.
Počítám, že se do celostátní soutěže se kromě Prahy zapojí všechny kraje, a to i ty, které zatím krajské soutěže o nejlepší potravinu neorganizovaly. Jde o Plzeňský či Karlovarský kraj. V Praze o bude pravděpodobně nějaký speciální program.
První ročník regionální potraviny by se měl uskutečnit ještě letos. Organizačně budou tyto soutěže i výběrová řízení, která s nimi souvisí, zajištěny z prostředků ministerstva zemědělství. Tyto peníze by měly přijít do hry asi ve druhé pololetí letošního roku. Rozhodující akcí bude zřejmě výstava Země živitelka, kde by se tyto regionální potraviny měly prezentovat. Tato výstava je totiž svým charakterem velmi podobná veletrhu ve Stuttgartu. Na rozdíl od veletrhů typu Salima, nebo Sial, které nejsou prodejními akcemi.
My totiž potřebujeme, aby si tam lidé mohli výrobky koupit přímo na místě.
Jaké finanční prostředky jsou na podporu regionálních potravin vyčleněny? Na podporu regionálních potravin je vyčleněno celkem 50 milionů korun na rok.
Regionální potraviny určitě půjdou nejen do módy, ale jejich podpora je velmi důležitá i z hlediska podpory živnostenského, malého a středního podnikání. Přínosem je i pro regionální gastronomii.