V českých obchodech meziročně až o pětinu zdražily některé mléčné výrobky. Více než před rokem lidé zaplatí také za kuřecí maso a brambory. Levnější než ve srovnatelné době loni jsou naopak pečivo, vejce či hovězí maso. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu. Například sýr eidam se letos v jedenáctém týdnu prodával v průměru o pětinu meziročně dráž, bezmála o patnáct procent dražší jsou máslo a bílý jogurt.
Zatímco v jedenáctém týdnu roku 2013 stál v českých obchodech litr polotučného pasterovaného mléka 19,35 koruny, ve srovnatelném týdnu letos stojí 21,05 Kč. Kilogram eidamské cihly meziročně podražil takřka o třicet korun na 164,71 Kč, bílý netučný jogurt se loni prodával za 7,50 Kč, letos je více než o korunu dražší.
Skoro o desetinu na 74,21 zdražil kilogram kuřete. Kilogram brambor stál v tomto týdnu 17,46 Kč, o dvě koruny více než před rokem. Za zhruba o dvacet haléřů nižší cenu než v březnu 2013 se letos prodával kilogram chleba, zhruba o tři koruny na kilogramu zlevnilo bílé pečivo.
Podle aktuálního zjištění portálu Kupi.cz, který sleduje ceny potravin v českých obchodech, zdražování mléčných výrobků v dosavadním průběhu roku pokračuje. Vyšší ceny se týkají především mléka a sýrů. Například litr mléka podle serveru zdražil o sedm až 15 procent, v průměru o desetinu podražily také sýry.
Ceny másla se podle Kupi.cz naopak stabilizovaly, ale z dlouhodobého hlediska jsou stále vysoké. Nejnižší akční cena se již od října ustálila na 29,90 Kč za čtvrtkilové balení, běžná cena je 35,90 Kč. "Situace kolem drahého másla nahrává výrobcům margarínů, jejichž ceny jsou už rok v podstatě stabilní," uvedl Martin Kadlčík ze serveru, podle něhož v obchodních řetězcích ubývá slevových akcí na mléčné výrobky. Zatímco loni v říjnu jich supermarkety uspořádaly 1224, letos v únoru 1003.*