09.02.2009 | 02:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Pokles výroby vepřového se zrychlí

Jak vyplývá z odhadů Eurostatu, pokles tuzemské výroby vepřového masa bude podobně jako loni pokračovat i letos v prvním pololetí a ještě se zrychlí. Snižování produkce by tak mělo být ještě výraznější než v posledním loňském čtvrtletí, kdy podle údajů Českého statistického úřadu dosáhlo téměř 15 procent, a mělo by se pohybovat kolem 16,5 procenta.

Podle odborníků se tak nejspíše zvýší závislost České republiky na dovozech vepřového a současně vzrostou i spotřebitelské ceny vepřového vlivem slábnoucí koruny. Lze také očekávat růst nezaměstnanosti, zejména v masném průmyslu.
Podobný pokles výroby jako u nás očekává Eurostat také na Slovensku, v Polsku, Maďarsku, Slovinsku, Litvě a Lotyšsku. „Pokud se podíváme na prognózy zemí, jako je Německo, Španělsko, Francie, Dánsko, Belgie a Rakousko, zjistíme, že jejich produkce neklesá, a když, tak jen mírně,“ řekl k tomu předseda Českého svazu zpracovatelů masa Jaromír Kloud.
Tradiční evropští exportéři ztrácejí dlouhodobě své dosavadní pozice v Asii a Rusku zejména na úkor produkce z Brazílie, USA a Kanady. Protože zároveň neklesá jejich domácí spotřeba, umisťují svou produkci na trhy východoevropských zemí, uvedl Kloud.
„Důvod je ten, že se výrazně snížily stavy prasnic,“ uvedl prezident Agrární komory ČR Jan Veleba. „Z tohoto důvodu se zvýšila cena za kilogram selete ze 40 korun před rokem a půl na současných téměř 70 Kč,“ dodal. Tím se chovatelům výrazně zdražil základní vstup do výroby. V letošním roce lze podle Veleby očekávat pokles výroby vepřového rozhodně výraznější než loňských sedm procent. Pohybovat by se mohl možná někde kolem deseti procent, odhadl. „Bude to znamenat zvýšení závislosti na dovozech, další snížení zaměstnanosti zejména ve zpracovatelském průmyslu a v případě, že bude dobrá úroda další zvýšení přebytku obilí na trhu,“ podotkl Veleba.
Kloud i Veleba se shodli na tom, že slábnoucí kurz koruny při současném vysokém podílu dovozů vepřového v krátkodobém výhledu nejspíše povede ke zvýšení jeho cen pro konečného spotřebitele. Dlouhodobě může zdražení dováženého masa naopak zlepšit situaci tuzemských výrobců, domnívá se Kloud.
„Již dva roky je cena vepřového masa na velice špatné úrovni. Dá se konstatovat, že cena, za kterou producenti maso prodávají, je pod jejich výrobními náklady, takže celá řada producentů skončila,“ konstatoval již dříve viceprezident Agrární komory Jindřich Šnejdrla. V tuto chvíli podle něj domácí výroba pokrývá pouze zhruba 55 procent tuzemské spotřeby.
Bilance zahraničního obchodu s vepřovým masem byla za období od 1. prosince 2007 do 30. listopadu 2008 ve schodku více než 112 500 tun. Celkem bylo dovezeno 146 300 tun a vyvezeno 33 800 tun masa. Dovoz vepřového masa tak meziročně stoupl o 12,6 procenta a jeho vývoz se zvýšil o 23,1 procenta. Téměř polovina dovezeného vepřového masa byla z Německa.
Průměrná spotřeba vepřového masa v České republice od roku 2000 do předloňska mírně vzrostla ze 40,9 kilogramu na osobu za rok na 42 kilogramů. Vepřové tak zůstává dlouhodobě nejoblíbenějším masem před drůbežím, kterého v roce 2007 průměrný Čech snědl téměř 25 kilogramů.

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down