Česká zemědělská a potravinářská inspekce kontrolovala kvalitu a řádné označování pomazánkových másel a emulgovaných tuků, které se vyskytují na českém trhu.
Všechny vzorky, které inspektoři odebrali, odpovídaly požadavkům na jakost a měly předepsaný obsah tuku, v několika případech chyběly na obale emulgovaných tuků údaje o procentuálním obsahu másla. Klamavě označený byl pouze směsný emulgovaný tuk dovezený z Dánska, na jehož obale bylo uvedeno, že se jedná o máslo.
Máslem se však podle zákona o potravinách a příslušné vyhlášky rozumí pouze „mléčný výrobek obsahující výhradně mléčný tuk“ a není tedy možné jej zaměňovat za jiné druhy tuků. Inspekce proto klamavě označený výrobek zakázala dále uvádět do oběhu.
Pomazánkové máslo musí obsahovat nejméně 31 % tuku a mělo by být skladováno při teplotách 4- 8 stupňů Celsia. Na obale pomazánkových másel by měl být – mimo jiné - uveden název druhu másla, obsah tuku a sušiny ve výrobku a také to, jaká ochucující složka byla při jeho výrobě použita.
Emulgovaný nebo směsný emulgovaný tuk se – jednoduše řečeno - vyrábí z jedlých tuků a olejů a musí obsahovat 10 - 80 % mléčného tuku. Tyto tuky je nutno chránit před působením přímých slunečních paprsků a skladovat při teplotě do 15 stupňů Celsia.