18.05.2009 | 02:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Poptávka po konzervách klesá

Tuzemské konzervárny v současnosti zpracovávají podle statistik zhruba poloviční množství ovoce a zeleniny než před rokem 1989. odle odborníků poptávku po konzervách snížila hlavně dnes běžná celoroční nabídka čerstvého ovoce a zeleniny, která za socialismu neexistovala. Domácí produkty jsou také vytlačovány levnými dovozy ze zahraničí.

"Tyto dovozy ovlivňují samotné obchodní řetězce, které jsou převážně německého kapitálu," uvedl ředitel Zájmového sdružení právnických osob konzervárensko-lihovarského průmyslu Pavel Podroužek. Levné dovozy, nejčastěji z Polska a Německa, jsou podle něj často určitým způsobem dotovány.
Recesi konzervárenského průmyslu započatou po roce 1990 prohloubil také nárůst cen většiny vstupů. Přispělo k ní také odstranění záporné daně z obratu hotových konzervárenských výrobků platné od roku 1992. Projevil se i rozvoj moderních způsobů konzervace, jako je mrazení, sušení či vakuové balení výrobků.
Nabízený sortiment zeleninových výrobků zůstává z velké části tradiční a Češi kupují zejména sterilované okurky, saláty a zeleninové směsi. Oblíbené zůstává kysané či sterilované zelí, zvýšila se výroba kečupů a zeleninových omáček. Zatímco poptávka po zeleninových směsích ve velkoobjemových baleních pro veřejné stravování roste, výroba hotových jídel se naopak snížila. Pestřejší než dříve je nabídka ovocných výrobků, zejména ovocných šťáv či džusů. 
Zatímco ve druhé polovině 80. let objem se v České republice ročně zpracovalo i 125 tisíc tun zeleniny a tuzemští výrobci zpracovali až 165 tisíc tun ovoce, v roce 2007 bylo v konzervárnách zpracováno kolem 97 tisíc tun zeleniny a 63 tisíc tun ovoce. Zhruba třetina předloni zpracované zeleniny a 15 procent ovoce pocházelo z dovozu. Domácí suroviny jsou v porovnání se zahraničními totiž podstatně dražší, některé zpracovávané suroviny se navíc v České republice pěstují minimálně. Z ovocných druhů se to podle Podroužka týká zejména jahod, kde dovoz činí více než 90 procent zpracované suroviny, dále malin, ale také peckovin.
Před rokem 1990 působilo v ČR osm státních podniků, v jejichž rámci se konzervováním zeleniny zabývalo 63 výrobních závodů a podniků. V letech 1992 až 1998 však řada již zprivatizovaných konzerváren skončila v likvidaci či v konkurzu. Nejvíce podniků nuceně skončilo zejména v Čechách.
V porovnání s dalšími kraji zůstala poměrně stabilní situace ve zpracování ovoce na jižní Moravě, kde působí významní zpracovatelé Hamé Babice a Linea Nivnice. Ze dříve významného podniku Seliko Olomouc zůstaly pouze dva konzervárenské závody, které se transformovaly v akciové společnosti Seliko Opava a Alibona Litovel.

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2023 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down