Potravinami Moravskoslezského kraje jsou uzená paštika i kozí sýr

Uzená paštika od Řeznictví a uzenářství Latoň z Chlebičova nebo Kozí sýr s pažitkou od Milana Myšky z Albrechtiček jsou mezi devíti výrobky, které letos v Moravskoslezském kraji získají právo používat čtyři roky značku Regionální potravina. Vyplývá to z nominací hodnotitelské komise, jež vybírala vítěze soutěže. Oznámila to mluvčí Státního zemědělského intervenčního fondu Lenka Rezková. Soutěž je projektem ministerstva zemědělství. V kraji bylo přihlášeno rekordních 146 výrobků od 41 výrobců.

"Obzvláště silně byla zastoupená kategorie Pekařských výrobků včetně těstovin, ve které zvítězila Fajna pasta se svým výrobkem Nudle polévkové s libečkem a petrželkou, obhájila tak značku Regionální potravina Moravskoslezského kraje z roku 2017," uvedl regionální koordinátor Lukáš Vacek ze společnosti FESTING.
V kategorii trvanlivých masných výrobků, tepelně neopracovaných konzerv a polokonzerv získají ocenění Škvarky v sádle od firmy Machač – malokapacitní jatka z Mořkova, v kategorii mléčných výrobků Jogurt bílý od Stanislava Zámečníka z Ostravy. Mezi cukrářskými výrobky uspěl Kaplanův řez od firmy Labumix a mezi nápoji Sirup angrešt fructusterrae od rýmařovské společnosti Supremus. V kategorii Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě zabodoval Amarant od Tomáše Leciána a mezi ostatními výrobky Pastovaný med s mátou z opavské Slezské zahrádky.
Soutěž Regionální potravina je určena na podporu malých a středních regionálních výrobců a zemědělců, značku mohou získat pouze firmy, které mají nanejvýš 250 zaměstnanců. Produkty mají mít tradiční českou recepturu a minimálně sedmdesátiprocentní podíl místních surovin. Může jít například o krajové speciality.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down