Cukrovinky, káva a čaj by se měly přesunout z devatenáctiprocentní sazby do snížené pětiprocentní sazby DPH. Státní kasa by touto úpravou podle propočtů potravinářů získala, nikoliv ztratila, tvrdí zástupci Potravinářské komory. S přesunem těchto komodit však Ministerstvo financí nesouhlasí a nedoporučuje jej zahrnout do novely zákona o dani z přidané hodnoty, kterou má projednat během září Poslanecká sněmovna, uvedl mluvčí úřadu Marko Zeman. Nižší daň přitom platí pro rozhodující většinu ostatních potravin.
Snížení sazby pro kávu, čaj a cukrovinky by první rok znamenalo pro státní rozpočet pokles příjmu z DPH asi o 2,3 miliardy korun. Při započtení přínosů v podobě vyšší ekonomické aktivity by však ztráta činila jen zhruba 700 milionů korun, tvrdí potravináři. Již druhý rok pak odhadují čistý příjem na 166 milionů korun a pátý rok by to mělo být 3,1 miliardy korun, spočítala Potravinářská komora.
Rozdělení potravin do dvou sazeb podle komory vytváří nerovnost mezi výrobci a ztěžuje i výběr daní. Při koupi rozpustné kávy spotřebitel zaplatí 19procentní DPH, u rozpustných čajů či přípravků na bázi čekanky a jiných kávovin ale jen pětiprocentní daň. Podobný rozdíl je mezi tyčinkami na bázi kakaa nebo čokolády a oplatkami máčenými v čokoládě. Podle nynějšího systému jsou také více zdaněné bonbóny pro děti než krmivo pro domácí mazlíčky, uvedl prezident komory Jaroslav Camplík.