Potravinářská komora ČR apeluje na vládu, aby přijala i v ČR nařízení francouzské vlády, která vyhláškou o ochraně názvů některých potravin zakázala používání označení potravin jako "vegetariánský steak" nebo "vegetariánská klobása". Přijetí takového nařízení v ČR by podle potravinářů přispělo k ochraně zájmů a zdraví spotřebitelů. Informovala o tom mluvčí komory Helena Kavanová.
"Nadále nebude možné používat terminologii tradičně spojovanou s masem či rybami pro produkty, které nemají původ v živočišné říši," stojí ve francouzském úředním věstníku.
Podle komory je v souvislosti s rostlinnými alternativami živočišných produktů v českém veřejném prostoru řada klamavých sdělení. "Současný rozvoj trhu s alternativami tradičních potravin začíná významně ovlivňovat vnímání potravin živočišného původu jako nezdravé, neetické a ohrožující životní prostředí," uvedla.
Výrobci alternativ masných výrobků využívají podle komory toho, že jejich výrobky jsou často svými senzorickými vlastnostmi podobné výrobkům z živočišné výroby a vzbuzují dojem, že mají srovnatelnou výživovou hodnotu nebo menší uhlíkovou stopu, což ale v řadě případů není pravda, tvrdí komora.
"Imitace živočišných výrobků svými názvy mohou zákazníka evokovat, že mají stejné smyslové a nutriční vlastnosti jako skutečné živočišné výrobky. Tímto dochází ke klamání a poškozování spotřebitele. Celý sektor není nijak regulovaný a vzhledem ke skutečnosti, že se ve většině případů jedná o vysoce zpracované potraviny, jsou mezi jednotlivými produkty i významné rozdíly v kvalitě," stojí v prohlášení komory.*