Potravinářská komora ČR varuje před povinným zaváděním evropského systému značení potravin pomocí tzv. systému Nutri-score. Ten potraviny označuje na přední straně obalu písmeny A až D a barvami od zelené přes žlutou až po červenou. Jednoduchost systému je jeho největší slabinou, sdělila mluvčí komory Helena Kavanová. Algoritmus výpočtu dává body za nutričně rizikové živiny, jako jsou cukry, nasycené mastné kyseliny nebo sůl, ale také protibody za žádoucí živiny, jako jsou bílkoviny, procento ovoce nebo vláknina. Systém podle komory ale nezohledňuje například velikost porcí.
"Nutri-Score je vypočítán pouze ze sedmi parametrů, z nichž je ale většina součástí informace uvedené na obalech již dnes. Systém nezapočítává obsah vitamínů a minerálních látek, vápník v mléčných výrobcích není zohledněn vůbec. Vznikají tak paradoxy, které jsou pro běžného spotřebitele těžko pochopitelné. Do zelené, nejzdravější kategorie tak spadnou hranolky, knedlíky, chipsy, kolové nápoje s umělými sladidly či energetické nápoje a další potraviny. Naopak šunku, sýr, olivový olej a maso z lososa najdeme v červených kategoriích, kterým by se měl spotřebitel spíše vyhýbat," vysvětlila mluvčí. Prezidentka komory Dana Večeřová pak varuje výrobce, aby se v honbě za lepším Nutri-score hodnocením nenahrazovali základní suroviny zpracovanými složkami nebo přídatnými látkami. "Na druhou stranu, pokud bude nutné zavést povinný systém značení nutričních údajů, preferujeme jednotný celoevropský systém, protože různé označování v různých zemích povede jen k dalším zmatků a bude nesmírně náročné pro všechny výrobce, kteří dodávají své výrobky do více zemí," dodala. Evropská komise chce do konce roku 2022 vytvořit společný grafický systém hodnocení výživové hodnoty potravin povinný pro všechny členské státy.*