Potravinovou bezpečnost by podpořil větší rozvoj lokálních zpracovatelů
Cestou, jak podpořit potravinovou bezpečnost a soběstačnost ČR, je větší rozvoj lokálních zpracovatelů zemědělské produkce. Na setkání s novináři to včera uvedl předseda ASZ Jaroslav Šebek. Představitelé ASZ rovněž upozornili na to, že se v České republice nezpracuje veškerá zemědělská produkce. Asociace prosazuje jednodušší prodej ze dvora pro malé farmáře, snížení byrokracie a také postupné stanovení maximální výše dotací pro největší firmy. Snad za nejdůležitější pak Šebek považuje zajištění dostatečné motivace pro mladé lidi, aby se zapojili do zemědělství.
Místopředseda asociace Jan Štefl uvedl, že soběstačnost vyjadřuje, kolik procent zemědělských výrobků se zpracuje na potraviny. V ČR se podle něj vyprodukuje více masa, obilovin a další produkce, než se vyrobí potravin. "V nezpracované podobě jsme schopni vyprodukovat 120 procent toho, co ČR spotřebuje, ale neumíme to zpracovat," řekl. V sousedních zemích je podle něj běžné, že vedle velkých firem existují malé podniky, které doplňují produkci a zajišťují větší potravinovou soběstačnost. Zcela soběstačná byla Česká republika podle posledních údajů Českého statistického úřadu za rok 2020 pouze ve výrobě hovězího masa, mléka a mléčných výrobků a cukru. Naopak například u chleba byla soběstačnost na méně než 60 procentech a u pšeničného pečiva a vepřového masa těsně nad 40 procenty, produkce rajčat nepokryla ani pětinu spotřeby. Štefl také zmínil, že se často mluví o tom, že ČR nebude schopná vyprodukovat dostatek ovoce a zeleniny, ale výměra, na které se tyto plody pěstují, je jen 0,6 procenta orné půdy. Asociace dlouhodobě kritizuje to, že v minulosti velká část dotací směřovala k velkým firmám, což je podle Šebka mimo jiné pozůstatek socialismu, kdy existovaly velké zemědělské podniky. Uvedl, že řada dotací je pro část zemědělských firem stále nedostupná i kvůli jejich složitosti a byrokracii, a proto se stále zvětšují rozdíly mezi malými podnikateli, družstvy a velkými firmami. Asociace také prosazuje, aby se postupně zastropovaly dotace pro největší firmy.*
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!