Vejce, která putují do obchodní sítě, musí být náležitě označena, připomíná mluvčí Státní veterinární správy ČR Josef Duben. Kromě běžně používaného označování jakostních tříd vajec extra A, třída A neboli „čerstvá“ musí být na obalu kód producenta. První číslo kódu dokumentuje, z jakého chovu vejce pochází. Číslo jedna značí, že vejce je od slepic chovaných ve volném výběhu, číslo dvě značí nosnice z halového chovu, číslo tři z klecového a nula potvrzuje, že jde o slepice z ekologického chovu. Další čísla a znaky na vejcích, která ukládá nařízení č. 2002/4/ES, jsou kód státu a poslední číslo vyjadřuje registrační číslo hospodářství. Kód producenta musí být na obalu nebo uvnitř obalu vysvětlen, informoval.
Podle nařízení Evropské komise č. 589/2008, článek 12, je povinné označovat na obalech číslo balírny či třídírny, třída jakosti (například třída A), hmotnostní skupina (XL, L, M, S, popřípadě „Vejce různých velikostí“), datum minimální trvanlivosti, údaj o podmínkách skladování a údaje o způsobu chovu.
Vejce třídy A mají minimální dobu trvanlivosti až do 28 dní po snášce. Na obalech vajec musí být pro spotřebitele tato skutečnost vyznačena. Vejce extra A pak mají minimální trvanlivost devět dní a musejí obsahovat údaj o datu snášky a uvedenou dobu použitelnosti, tedy plus devět dní (a označení extra čerstvá).
Všechna čerstvá vejce se musejí uchovávat při teplotách od 5 °C do 18 °C. Vejce prodávaná v tržnici, na tržišti nebo do místní maloobchodní prodejny musí být též označena stanoveným způsobem – kódem producenta. Za místní maloobchodní prodejnu se v této souvislosti považuje maloobchodní prodejna v obci, v níž prodejna sídlí, zpravidla nejblíže hospodářství chovatele.
Vzhledem k tomu, že vařená a barvená vejce seu považují za vaječný výrobek nebo výrobek z vajec, stanovuje jejich minimální dobu trvanlivosti a podmínky skladování v souladu se zákonem o potravinách sám výrobce, který garantuje i jejich jakost a zdravotní nezávadnost po celou dobu minimální trvanlivosti. A na obalu musí být uvedeno identifikační označení výrobce.
Pokud je vejce dostatečně provařeno a je skladováno při 5 až 10 °C, je použitelné zhruba deset dní. Vařená vejce jsou potravinou určenou k přímé spotřebě, jejíž obal (skořápka) je částečně prostupný pro různé nežádoucí mikroorganismy či plísně, které mohou při nevhodném uložení nepříznivě ovlivnit jejich zdravotní nezávadnost a zkrátit dobu minimální trvanlivosti. Pozor je třeba dát na pokojovou teplotu, varuje Duben.