27.04.2006 | 04:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Pozor na snížení kvality mléka při jarním krmení skotu

Na jaře může chovanému skotu způsobit problémy jak mladá čerstvá píce, tak i stará. Zejména je třeba věnovat pozornost jakosti siláže nebo senáže z loňského roku. S teplým počasím vznikají rychleji rozkladné procesy. Konzervující mléčné kvašení se může zvrhnout nežádoucím směrem, což se může projevit na zdravotním stavu i kvalitě vykupovaného mléka, které kontrolují orgány státního veterinárního dozoru, upozornil mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben.

První čerstvá píce by se měla zkrmovat s dostatkem suchého krmení, protože skot ho potřebuje k trávení ve svém složitém trávicím ústrojí. Pokud je čerstvá píce před krmením uložena v silnější vrstvě, může se též zapařit. Potom se v bachoru vytvoří nadměrné množství plynu, které lze eliminovat veterinárními léčivy, v krajním případě je třeba přikročit k trokarování – vypuštění plynu stěnou bachoru. To však může provést jen odborník, uvedl Duben.
Dále mluvčí varoval před vyhnáním dobytka ze stájí na pastvu, což by mohlo mít za následek dočasné onemocnění pastevní tetanií. Při přechodu na zelené krmení je třeba posupovat pozvolna a zvykat zvířata na změnu krmení.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down