05.07.2000 | 07:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Pozor na špatné sardinky

Orgány dozorující bezpečnost potravin objevily v uplynulých dnech závady u některých rybích konzerv. Česká zemědělská a potravinářská inspekce (ČZPI) a Státní veterinární správa ČR (SVS) se o svých zjištěních a odpovídajících krocích vzápětí navzájem informují.

Celkem u tří šarží sardinek od výrobce Neptun, Komiža Chorvatsko, byl zjištěn SVS na základě upozornění potravinářské inspekce v akreditované laboratoři v Písnici zvýšený obsah histaminu, který může způsobit člověku při vyšší konzumaci potíže, tj. alergické projevy, otoky apod. Tato látka vzniká v konzervě přeměnou z histidinu vlivem nevhodného skladování. Za účasti chorvatského výrobce bylo 3. 7. dohodnuto, že tyto rybí konzervy budou vráceny výrobci zpět do Chorvatska.
Dále v tresčích játrech od výrobce Hussman + Hahn ze SRN zjistila ČZPI ve své laboratoři v Olomouci vyšší obsah DDT, i tento výrobek byl pozastaven z distribuce.
Na základě sdělení Jarmily Pavlištové, ředitelky Okresní veterinární správy Praha – západ, se mohou rybí konzervy dotyčných šarží vracet zpět do dovozního skladu v Jesenici u Prahy. V tomto skladu zůstávají ještě sardinky v oleji vyráběné v závodě Postira, Brač, Chorvatsko do doby než budou známy výsledky laboratorního vyšetření.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down