Orgány dozorující bezpečnost potravin objevily v uplynulých dnech závady u některých rybích konzerv. Česká zemědělská a potravinářská inspekce (ČZPI) a Státní veterinární správa ČR (SVS) se o svých zjištěních a odpovídajících krocích vzápětí navzájem informují.
Celkem u tří šarží sardinek od výrobce Neptun, Komiža Chorvatsko, byl zjištěn SVS na základě upozornění potravinářské inspekce v akreditované laboratoři v Písnici zvýšený obsah histaminu, který může způsobit člověku při vyšší konzumaci potíže, tj. alergické projevy, otoky apod. Tato látka vzniká v konzervě přeměnou z histidinu vlivem nevhodného skladování. Za účasti chorvatského výrobce bylo 3. 7. dohodnuto, že tyto rybí konzervy budou vráceny výrobci zpět do Chorvatska.
Dále v tresčích játrech od výrobce Hussman + Hahn ze SRN zjistila ČZPI ve své laboratoři v Olomouci vyšší obsah DDT, i tento výrobek byl pozastaven z distribuce.
Na základě sdělení Jarmily Pavlištové, ředitelky Okresní veterinární správy Praha – západ, se mohou rybí konzervy dotyčných šarží vracet zpět do dovozního skladu v Jesenici u Prahy. V tomto skladu zůstávají ještě sardinky v oleji vyráběné v závodě Postira, Brač, Chorvatsko do doby než budou známy výsledky laboratorního vyšetření.