Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci (SZPI) upozornila v minulém týdnu Celní správa na dodávku želatinových cukrovinek z Vietnamu. Do České republiky se je snažila dovézt pražská společnost TY Asia Food, s. r. o. Inspektoři při prohlídce dodávky zjistili, že jde o 365 kilogramů želé v plastových pohárcích v různých ovocných příchutích. Všechny šarže přitom obsahovaly želírovací látku karagenan (E407). Evropská komise však již v roce 2004 vydala rozhodnutí, v němž zakázala prodej a dovoz želé ve tvaru minipohárků, do kterých byly přidány aditivní látky vyrobené z mořských řas a určitých gum. Karagenan mezi ně patří. Z toho důvodu SZPI nepropustila dodávku na území ČR. Informovala o tom mluvčí SZPI Martina Šmídtová.
Uvedené cukrovinky se považují za nebezpečné, neboť při nesprávném způsobu konzumace hrozí riziko zadušení. Nebezpečí je způsobeno kombinací různých rizikových faktorů, především tvaru, velikosti a způsobu konzumace, kdy se želatina z plastového pohárku do úst překlápí nebo nasává. Případné vdechnutí pak může vyvolat záchvaty kašle či přímo dušení. Kvůli aditivním látkám, jako je karagenan, se želatina v ústech hůře rozpouští, což riziko ještě zvyšuje. Cukrovinky jsou nebezpečné pro dospělé, ale hlavně pro malé děti.
Státní zemědělská a potravinářská inspekce v minulosti na výrobky podobného typu již několikrát upozornila. Pokud na ně spotřebitelé narazí v obchodech, neměli by je kupovat. Jejich prodej mohou oznámit na nejbližším inspektorátu SZPI, doporučuje Šmídtová.
Karagenan a další přídatné látky z mořských řas a gum patří mezi povolené aditivní látky a i nadále se smějí přidávat do určitých potravin, nikoliv do uvedených cukrovinek.