18.07.2006 | 08:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Pravidla pro lesní plody

Zdravotní průkaz, oprávnění k prodeji, řádně označené zboží a v případě hub i potvrzení o zdárném absolvování testů z jejich znalosti — to jsou základní věci nutné pro prodej lesních plodů, a to i mimo obchody a tržiště.
Podle zákona o lesích je sběr lesních plodů možný pouze pro vlastní spotřebu. Každý, kdo tyto plody (a houby) prodává, musí tedy počítat s tím, že se inspekce (obchodní i potravinářská) může také zajímat, kde je nasbíral a zda má potvrzení od majitele lesa.

Každý, kdo prodává potraviny, musí splňovat požadavky dané legislativou. Platí to tedy i pro ty, kteří si chtějí ve štědré letní sezóně přivydělat prodejem lesních plodů. Volně v lesích rostoucích hub se u nás může prodávat padesát druhů. Jejich podrobný seznam přináší vyhláška ministerstva zemědělství č. 157/2003 Sb. každý, kdo prodává houby, musí mít osvědčení, které prokazuje, že je opravdu zná. Toto osvědčení vystaví na základě úspěšně složené odborné zkoušky orgány ochrany veřejného zdraví, tedy příslušné hygienické stanice. Žádost o zkoušku je nutné doložit potvrzením lékaře, který žadateli vyšetří zrak, a výpisem z trestního rejstříku.
Nesmějí se prodávat houby přestárlé, zapařené, příliš vlhké a samozřejmě také ne plesnivé nebo nahnilé. Měly by být za sucha očištěné, označené druhem, datem jejího sběru a dobou použitelnosti, která nesmí být delší než tři dny od data, kdy byla houba sbírána. Není dovoleno prodávat houby nakrájené. Povolen je pouze jediný řez, který však musí být veden tak aby neoddělil třeň od klobouku. Loupat se mohou pouze klobouky klouzků. Houby mají také předepsanou teplotu pro skladování a přepravování. Ta se může pohybovat od nuly do deseti stupňů Celsia.
I prodej lesních plodů —borůvek, jahod, malin, ostružin, brusinek, klikvy, šípků, bezinek a dřínků se řídí platnou legislativou. Plody opět musí být řádně označené a musí odpovídat požadavkům ČSN 46 3030. Musí být celé, neplesnivé, bez cizích příměsí, předmětů a také škůdců. Je nutné, aby byly dostatečně vyzrálé a vyvinuté a nesmí mít cizí zápach nebo chuť.

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down