01.08.2001 | 09:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Přechodná období mohou získat jen konkrétní výrobci potravin

Přechodná období, týkající se hygienických a technologických parametrů potravinářské výroby, které stanovuje EU, lze vyjednat pouze pro jednotlivé konkrétní žadatele. Nelze však požadovat jedno přechodné období pro všechny. Informoval o tom mluvčí SVS Josef Duben s tím, že je to stanovisko Evropské unie.

"Úředníkům v Bruselu je jasné, že jen tak lze splnění podmínek odkladu u jednotlivých žadatelů zkontrolovat," uvedl Duben. Přechodná období znamenají výjimku z části legislativy, kterou hodlá ČR harmonizovat k 1. lednu 2003. Dosud žádný tuzemský potravinářský podnik však o ně podle Dubna nepožádal. Výjimku nelze udělit v případě zásadních hygienických požadavků, ale například u požadavků na technologii, uvedl dále Duben. Žadatel má přitom povinnost doložit, že do vyjednaného data nedostatky odpovídajícím způsobem odstraní. K tomu musí mít také hotový projekt. Podniky, které v okamžiku vstupu ČR do EU nebudou splňovat stanovené podmínky, budou podle Dubna nuceny skončit. Ministerstvo zemědělství požaduje tříleté přechodné období pro plnou harmonizaci hygienických parametrů výroby ve zpracovatelských podnicích s podmínkami platnými v EU. To však má začít platit již od okamžiku harmonizace hygienické a veterinární legislativy ČR a EU bez ohledu na členství tuzemska v unii. Potravinářská komora ČR je však proti tomu, aby ČR žádala EU o přechodná období pro potravinářský průmysl. Místo toho dává přednost podpoře, která zpracovatelům umožní se na vstup do unie připravit. Přechodné období se podle ředitele komory Miroslava Koberny může obrátit proti domácím výrobcům, a proto ho komora považuje až za zcela krajní možnost.

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down