Pro zajištění konkurenceschopnosti českého potravinářství je důležité odstranění nekalých obchodních praktik. Česká republika dlouhodobě tlačí na Evropskou komisi, aby se připravila legislativa, která tyto praktiky jasně vymezí. V některých momentech je totiž nutná určitá regulace trhu. Uvedl to ministr zemědělství Marian Jurečka minulý týden na Žofínském fóru týkajícím se kvality potravin, kde zároveň byla předána dalším firmám ocenění Vyrobeno podle české cechovní normy a Cena za nejlepší inovativní výrobek.
Toman zdůraznil, že v celém potravinářském sektoru se ukazuje potřeba investic, aby byla udržena jeho konkurenceschopnost. „V dotačním titulu č. 13 je na příští rok předběžně alokováno 300 milionů korun,“ sdělil s tím, že výše prostředků v tomto jediném dotačním titulu pro potravináře se letos a vloni pohybovala na úrovni 396 milionů korun, v roce 2015 to bylo 203 milionů korun. V souvislosti s kvalitou potravin Toman připomněl projekt Českých cechovních norem. Po zrušení závaznosti státních norem někteří producenti začali kvůli tlaku obchodních řetězců na cenu měnit složení výrobků. Proto vznikl tento projekt, aby se české potravině vrátilo její renomé. K 3. říjnu tak bylo zpracováno 182 norem. Jejich podmínky splnilo 141 potravin (353 balení). „Nárůst je pozvolný, protože jde o náročné posuzování,“ vysvětlil Toman s tím, že logo má za cíl ukazovat na nejkvalitnější výrobky. Prezident Potravinářské komory je přesvědčen o tom, že otázka kvality potravin nabývá významu i v souvislosti se současnou situací na trhu. „Jako výrobci a spotřebitelé jsme si zvykli na kauzy s falšovanými potravinami,“ podotkl a poukázal na případy salmonely v kuřecím mase, dioxiny v drůbežím a vepřovém mase z Německa, technické soli v potravinách z Polska či naposledy kauzu s fipronilem ve vejcích. V souvislosti s bezpečností potravin apeloval na zákazníky, aby se orientovali na český trh, který je pod kontrolou dozorových orgánů. „Stát musí chránit naše producenty a spotřebitele před nekvalitními potravinami, a to i ze zahraničí,“ zdůraznil. Podle Tomana si ale za řadu problémů můžeme sami. Jako příklad uvedl máslo. „Průměrná výkupní cena mléka je 8,60 koruny až 8,80 koruny za kilogram s potenciálem dalšího růstu. Mlékárny v srpnu dodávaly do řetězců máslo v průměru za 145,17 koruny za kilogram, v řetězcích byla na úrovni 54,90 až 82,44 koruny za 250 gramů,“ shrnul a vyzval mlékárny, aby omezily vývoz másla do zahraničí. České mlékárny by se měly soustředit na tuzemský trh. *