22.02.2012 | 03:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Přibývá vegetariánských restaurací

V České republice v posledních letech výrazně přibývá vegetariánských restaurací. Jejich počet je nyní odhadován na sedm desítek a odpovídá poptávce, protože vegetariáni a vegani tvoří zhruba čtyři procenta české populace, řekl místopředseda České společnosti pro výživu a vegetariánství Jaroslav Škvařil. Výrazně slabší je to podle něj s bezmasou nabídkou v klasických restauracích. Nabídku vegetariánských restaurací kriticky hodnotí odborník na gastronomii Roman Vaněk.

"Praha a Brno vykazují jejich pětinásobný nárůst (vegetariánských restaurací) v roce 2011 oproti roku 2000. Jejich celkový počet v České republice odhaduji zhruba na 70," uvedl Škvařil. Nemalý zájem o bezmasá jídla je podle Škvařila také mezi nevegetariány, kteří zajdou do vegetariánské restaurace jenom, když se náhodou octnou v její blízkosti, rádi by si však dali vegetariánské jídlo i v běžné restauraci či závodní jídelně. "Z tohoto pohledu lze nabídku vegetariánských jídel v běžných restauracích považovat za zcela nedostatečnou vzhledem k současné poptávce jak rozsahem, tak kvalitou," podotkl. Obvyklý zeleninový talíř nebo smažený sýr není podle něj plnohodnotným vegetariánským jídlem. Podle Romana Vaňka je v Česku kvalitních vegetariánských restaurací stále strašně málo. "Myslím že by se daly spočítat na prstech jedné ruky," podotkl. "Oproti tomu vím o vegetariánských restauracích, kde nemají ani potuchy o tom, jak kvalitní vegetariánské jídlo připravit," dodal. "Bohužel jsem se většinou setkal s rozvařenými nevychucenými hrůzami, které mnohokrát vaří spíše nadšení vegetariáni než kuchaři," popsal své zkušenosti Vaněk. Že i vegetariánská kuchyně může být chutná a zajímavá, má ukázat vegetariánský festival Vegetfest, který se od 27. února do 20.března uskuteční v sedmi vybraných pražských restauracích. Festival pořádá internetový portál o jídle, gastronomii a restauračních zařízeních Alakarte.cz. "I tímto festivalem navážeme na české tradiční hodnoty a po masopustním veselí nabídneme něco lehčího a zdravějšího. Podle liturgického kalendáře po Masopustu následuje období velikonočního půstu, a tak se téma vegetariánské kuchyně přímo nabízelo," uvedl ředitel společnosti Alakarte.cz Pavel Suchánek. "Každá dobrá restaurace by měla svým hostům umět připravit chutné bezmasé jídlo, proto jsme s nabídkou účasti oslovili restaurace, které nejsou výhradně vegetariánské," uvedl podotkl. Mýtus, že pokrmy, jejichž hlavní složkou není maso a k němu pouze jako doplněk příloha, nemohou být chutné a zajímavé, popírá majitel pražské vegetariánské restaurace Mlsná Kavka Filip Kavka Smiggels. "Kuchyně, specializovaná na zeleninu, je nuda, jen když to neumíte. V menu máme menu například fenykl, celkem jednoduše udělaný se skvělým hořčicovo-medovým dressingem silné chutě, pro spoustu lidí i neznámé," láká na jednu ze svých specialit.
Podle odhadů je v České republice více než 50 tisíc zařízení s nabídkou jídla a pití. Čísla zahrnují restaurace, pivnice, bary, ale také třeba fastfoody či stánky z občerstvením. S vegetariány je možné setkat ve všech koutech světa. Největší podíl jich má Indie, která je také považována za zemi, kde z náboženských důvodů vegetariánství vzniklo. V Evropě sice tolik vegetariánů nenajdeme, ale jejich počet stoupá a například v Itálii se k vegetariánství hlásí až deset procent populace, uvádějí pořadatelé festivalu.
Podle Škvařila v posledních letech přibylo hlavně veganů, tedy lidí, kteří vůbec nejedí potraviny živočišného původu. Veganů je podle něj v současnosti v Česku již stejné množství jako vegetariánů. Zatímco v roce 2000 byly v ČR jen dva weby věnující se vegetariánství, od té doby přibylo devět dalších webů výhradně tématikou veganství.

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down