Pouze do této soboty může prodávat volně rostoucí houby prakticky každý a stačí mu k tomu většinou pouze živnostenský list. Tak tomu ostatně bylo i v předchozím roce, kdy nebylo zapotřebí prokazovat žádné odborné ani jiné znalosti a schopnosti. To vše se však změní 16. června, kdy se požadavky na prodejce hub podstatně zpřísní.
V souvislosti s novým zákonem č. 146/2002 Sb. o Státní zemědělské a potravinářské inspekci nabývá účinnosti i novela zákona o potravinách a tím se mění i podmínky pro prodej a zpracování volně rostoucích i pěstovaných hub.
Od 16.června tedy bude muset mít každý, kdo bude nasbírané houby prodávat, osvědčení prokazující znalosti hub. Osvědčení jim vystaví na základě úspěšně složené odborné zkoušky orgány ochrany veřejného zdraví, tedy příslušné hygienické stanice. Žádost o provedení zkoušky je potřeba opatřit potvrzením lékaře, který žadateli vyšetří zrak a výpisem z trestního rejstříku. Kromě tohoto osvědčení musí mít prodejce hub samozřejmě také oprávnění k podnikání.
Houby je možné prodávat pouze za určitých podmínek – nesmějí být nakrájené, přípustný je pouze jediný řez, a to tak, aby nebyl oddělen klobouk houby od jejího třeně, houby nesmějí být přestárlé, zapařené, příliš vlhké a už vůbec ne plesnivé nebo nahnilé. Měly by být také do sucha očištěné a řádně označené druhem houby, datem sběru a dobou použitelnosti, která nesmí být delší než tři dny ode dne, kdy byly nasbírány. Houby mají také předepsanou teplotu skladování a přepravy, a to od 0 do 10 stupňů Celsia.
V České republice je povoleno prodávat asi 50 druhů volně rostoucích hub, jejichž seznam je uveden ve vyhlášce Ministerstva zemědělství č. 332/1997 Sb. v platném znění. Vyhláška, včetně seznamu hub, je uveřejněna také na webových stránkách ČZPI: www.czpi.cz.