Celkové prodeje lihovin v České republice loni meziročně klesly o 4,3 procenta a zkonzumovalo se o 2,4 milionu litrů lihovin méně než v roce 2019. V gastronomických službách, což je největší odbytiště likérníků, se prodeje propadly až o 43 procent. V maloobchodu naopak poptávka stoupla o šest procent. S odkazem na průzkum agentury Nielsen to dnes v tiskové zprávě uvedla Unie výrobců a dovozců lihovin ČR.
Podle zprávy jsou důvodem zejména opakovaná uzavření HORECA sektoru a také odliv turistů a zahraničních pracovníků. "Údaje vyplývají z průzkumu agentury Nielsen. Výsledky však nezohledňují prodeje v letištních a příhraničních obchodech s Rakouskem a Německem, kde je úbytek obdobný jako v gastronomii," dodala Markéta Kabuďová, která unii mediálně zastupuje. Podle ní budou mít producenti své údaje o výrobě za celý rok k dispozici až později, proto nyní čerpají data z průzkumných agentur.
"Uzavření HORECA sektoru silně zasáhlo trh s lihovinami, protože v gastronomii se prodá velká část celkové spotřeby. Meziroční propad pro nás bude ještě o několik procent vyšší, než udává Nielsen, jelikož nezohledňuje prodeje na letištích a v příhraničních obchodech," uvedl výkonný ředitel UVDL Vladimír Darebník.
V obchodech o stejný podíl stouply také prodeje piva. "Nejoblíbenějším alkoholickým nápojem se však během pandemie stalo víno. V maloobchodních prodejnách se jej prodalo o 11 procent více než v roce 2019," uvedla unie.*