Producenty podpoří aktivní proexportní politika

Nebezpečí zvýšení výroby mléka a tlaku na ceny po ukončení mléčných kvót existuje, ale nikdo dnes nedokáže říct, jak celá situace dopadne. Uvedl to minulý týden na tiskové konferenci v Praze prezident Potravinářské komory ČR a Agrární komory ČR Miroslav Toman s tím, že je tomu třeba věnovat velkou pozornost. Důležitá je podle něj podpora českých producentů kvalitních potravin a českých zemědělců, kterým by v tuto chvíli prospěla hlavně aktivní proexportní politika státu.

„Naším společným zájmem musí být větší spolupráce mezi tuzemskými výrobci a zpracovateli s větším důrazem na kvalitu finální produkce,“ prohlásil Toman. Poukázal také na novelu zákona o významné tržní síle. „Vítáme rozšíření platnosti zákona o obě smluvní strany, a to i na dodavatele. Věříme, že tato novela přispěje k vytvoření pořádku na trhu,“ podotkl a zdůraznil, že komora je proti falšování potravin, jak z dovozu, tak na tuzemském trhu. Přivítala by proto zvýšení kontroly potravin. Jsem rád, že se problematice falšování věnuje větší publicita,“ řekl. Ředitel pro řízení a strategii Potravinářské komory ČR Miroslav Koberna poznamenal, že na evropské úrovni se dostává do popředí otázka marží u potravinářských výrobků. „Věřím, že se brzy začne diskutovat o jejich přiměřenosti,“ sdělil.

Připomněl, že v roce 2010 se na seznam chráněných označení Evropské unie dostaly dva mlékárenské výrobky – Jihočeská niva a Jihočeská Zlatá niva. „Logo Chráněné zeměpisné označení, které jsme získali pro tyto naše sýry před pěti lety, je na jejich obalech umístěno od února 2011. Je nejen nepochybnou ochranou obou sýrů, ale navíc také potvrzením jejich výjimečnosti. O tom svědčí i skutečnost, že právo používat tuto značku získalo v České republice včetně našich dvou sýrů pouze třiadvacet výrobků,“ řekl ředitel obchodu, marketingu a nákupu společnosti Madeta Jan Teplý s tím, že je to pro firmu závazek. Musíme dodržet tradiční technologický postup, protože jakékoliv jeho zlevnění nebo zjednodušení je vyloučeno. „Podstatné je, že výrobek je z daného mléka, z daného regionu, z dané oblasti. Je to další jistota pro spotřebitele,“ řekl s tím, že označení vnímají nejen jako ochranu výrobku proti napodobeninám, ale i proti státním orgánům. Pokud by si někdo vymyslel, že se nesmí používat název niva, třeba jako tomu bylo u rumu, máme určité argumenty pro jeho udržení.*

Celý článek bude v týdeníku Zemědělec č. 17 

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down