Produkce chleba loni meziročně klesla, spotřeba se ale zvýšila na 40 kg

Produkce chleba v České republice loni meziročně klesla o pět procent na 278 868 tun. Navzdory tomu jeho spotřeba v tuzemsku stoupla o 0,7 kg na hlavu a průměrný Čech tak loni snědl 40 kg chleba. S odvoláním na předběžné údaje Českého statistického úřadu (ČSÚ) to sdělil předseda Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů v ČR Jaromír Dřízal.

Každý Čech loni utratil za chléb asi 1000 Kč a pekárny vyrobily milion bochníků denně. Pekaři si však stěžují na nízké prodejní ceny, protože nemohou investovat do inovací. Předloni výroba klesla o čtyři procenta.
Pekaře dnes trápí vysoké náklady na energie, pohonné hmoty i služby. Nízké ceny způsobily, že každý sedmý pekař od roku 2000 zkrachoval, uvedl Dřízal, podle něhož pekařům uškodilo i navýšení minimální mzdy.
Podle údajů statistiků stál bochník chleba v srpnu v obchodech více než 22 Kč. Podle šetření Eurostatu je český chléb osmý nejlevnější v Evropě. Podle Dřízala se od roku 1989 cena za kilogram chleba zvýšila pětinásobně, náklady na výrobu a průměrná mzda v ČR však vystoupaly na desetinásobek.
Ceny vstupních surovin, zejména mouky, dlouhodobě nemají vliv na prodejní cenu chleba, potvrdil šéf pekáren Globusu Pavel Meduna. Nejoblíbenějším chlebem je Šumava a ze speciálů je dlouhodobě pro zákazníky zajímavý například dýňový chléb, dodal. Podle něho prodeje speciálů rostou po Vánocích a před létem. Během letních měsíců se lidé vracejí k tradičním kvasovým chlebům, které jsou vhodné jako příloha ke grilovanému masu.
Přes určitou stagnaci či mírný růst v předchozích letech spotřeba chleba v ČR dlouhodobě klesá. Například v 50. letech minulého století snědl každý Čech v průměru téměř 90 kilogramů chleba ročně. Podle Dřízalových dřívějších vyjádření postupně nahradily chléb v jídelníčku jiné druhy pečiva, ale také těstoviny, potraviny z fastfoodů či automatů. Hůře se podle něj daří i výrobcům klasického pečiva, které částečně nahradily v obchodech dopékané výrobky ze zmrazených polotovarů. Ty se do ČR vozí z Polska, sladké produkty k nám dováží Francie a Belgie. Podle Dřízala ale nyní začínají nahrazovat dovozy české firmy.
Navzdory velmi dobré letošní sklizni obilí chléb letos patrně nezlevní. Ceny mouky se podle Dřízala odvíjejí spíše podle světových cen.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down