Produkce masa se po ročním poklesu vrátila v prvním čtvrtletí k růstu, meziročně stoupla o 2,8 procenta na 108 735 tun. Nadále se dařilo výrobě drůbežího, nově stoupla produkce i vepřového a hovězího masa a trojnásobně vzrostla výroba skopového a kozího masa. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Nákup mléka od producentů byl o 3,5 procenta vyšší než před rokem a dosáhl 736,9 milionu litrů.
Ačkoli jatka porazila o procento méně skotu než loni, výroba hovězího stoupla o 1,8 procenta na 17 410 tun. Na zvýšení produkce se podepsala vyšší porážková hmotnost. Ceny, za které zemědělci jateční skot prodávali, se zvýšily ve všech kategoriích. Býci byli dražší o 1,6 procenta, zemědělci je prodávali za průměrných 47,86 Kč/kg v živém. Také u vepřového výroba i přes pokles počtu poražených prasat stoupla, a to o 0,6 procenta na 51 978 tun. Pokračoval však pokles cen, které se meziročně propadly o 12,3 procenta na průměrných 27,54 Kč za kilogram živé hmotnosti.
Drůbežárny vyprodukovaly 39.271 tun masa, což bylo o 6,2 procenta víc než před rokem. Producenti skopového a kozího masa za první čtvrtletí vyrobili 72 tun masa, což je téměř trojnásobek proti 25 tunám před rokem.
Podle mluvčího Agrární komory Jiřího Felčárka údaje ČSÚ potvrzují, že živočišná výroba se i přes národní pomoc drží na hraně přežití a bojuje o další existenci. "Především pak pro chov prasat šlo o nejhorší čtvrtletí za posledních šest let, kdy se výkupní ceny pohybovaly asi deset procent pod nákladovými," uvedl.*
Dovozy masa všech druhů hospodářských zvířat jsou podle něj s ohledem na produkční možnosti Česka prakticky zbytečné a jen dál působí útlum výroby. "V celkovém porovnání jsme se propadli až do období před sto lety. Příčinou je nepoměr dovozových cen, které jsou razantně zvýhodněny rozdílnou úrovní podpor a deformují tak trh, na což doplácí naši chovatelé," dodal Felčárek.