28.01.2014 | 03:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Produkce vína v uplynulé sezóně klesla

Tuzemská produkce vína v uplynulé sezóně klesla o více než čtvrtinu na 470 000 hektolitrů vína. Z produkce roku 2012/2013 připadlo 315 tisíc hektolitrů na bílé a 155 tisíc na červené víno. Vyplývá to z aktuální situační zprávy ministerstva zemědělství (MZe), kterou má týdeník Zemědělec k dispozici. Průměrná spotřeba vína dosáhla 20 litrů na osobu.

V roce 2012 tuzemští vinaři sklidili 59 990 tun hroznů, což bylo o třetinu méně než v roce 2011. Hlavními důvody meziročního poklesu úrody byly mrazy, které poškodily část keřů, a už od podzimu 2011 trvající sucho. Z dlouhodobého hlediska patřila předloňská sklizeň k podprůměrným.
Domácí pěstitelé za kilogram moštových hroznů v průměru dostali 17,90 Kč. Hodnota sklizených hroznů dosáhla 1,26 miliardy korun, což bylo téměř o 500 milionů méně než v roce 2011. Po předcházejícím ziskovém roce byl rok 2012 pro pěstitele ztrátový. Jejich ztráta činila v průměru deset procent, na kilogramu hroznů tratili 1,90 Kč.
V roce 2012/2013 klesl již druhým rokem po sobě dovoz vína do Česka. Dovezeno bylo 1,8 milionu hektolitrů vína, o 50 tisíc hl meziročně méně. Vývoz vína naopak vzrostl o deset tisíc hektolitrů na 280 hl. Záporné saldo zahraničního obchodu ČR již potřetí přesáhlo tři miliardy korun a meziročně se prohloubilo. Největším dovozcem vína do Česka zůstává Itálie před Španělskem a Slovenskem. Naopak nejvíce se z ČR víno vyváží na Slovensko.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down