14.12.2011 | 02:12
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Produkce zeleniny letos vzrostla

Tuzemští profesionální pěstitelé zeleniny letos dle odhadů Zelinářské unie Čech a Moravy (ZUČM) sklidili 294 186 tun zeleniny, meziročně o 60 procent více. Zelináři letos o více než desetinu rozšířili plochy pěstované zeleniny a přálo jim také počasí. Přesto měli zejména kvůli panice kolem šíření nebezpečné bakterie E.coli potíže s odbytem své produkce. Uvádí to situační a výhledové zprávy o pěstování zeleniny, kterou zveřejnilo ministerstvo zemědělství.

"Celkově lze rok 2011 z pohledu pěstitelského hodnotit jako spíše příznivý, a to nejen pro naše zelináře, ale i pro zelináře z okolních zemí," stojí ve zprávě. Například pro plodovou zeleninu byl rok 2011 nejlepší za posledních deset let.
Z pohledu odbytu byl však rok velmi problematický. Mediální panika poté, co epidemie střevní nákazy způsobila konci května převážně v Německu úmrtí několika desítek osob, výrazně snížila prodej některých druhů zeleniny. Za zdroj nákazy byly nejprve označeny španělské okurky, nakonec se však ukázalo, že jím byla z Egypta dovážená semena.
"Panika a nedůvěra odběratelů postihla citelně domácí producenty plodové zeleniny," píše se v dokumentu MZe. Obavy z nákazy srazily také odbyt listové zeleniny. V loňském roce se po několikaletém předchozím poklesu mírně zvýšil počet zelinářů ze 462 v roce 2010 na 466. Před vstupem ČR do EU byl však jejich počet více než dvojnásobný. Pěstební plochy loni vzrostly o 13 procent na 9696 hektarů, rozšiřovali je hlavně větší pěstitelé.
Více než 75 procent vypěstované zeleniny v ČR se prodává prostřednictvím supermarketů a hypermarketů. Drobní pěstitelé se naopak většinou zaměřují na prodej ze dvora a na běžných i farmářských tržištích. Stále více se jich také zapojuje do takzvaného systému bedýnkového prodeje zeleniny. Nezanedbatelný je také podíl samozásobení domácností zeleninou, přestože s měnícím se životním stylem a celoroční nabídkou čerstvé zeleniny v obchodech klesá. Loni tento podíl dosáhl 13,5 procenta z celkové produkce zeleniny, o rok dříve to bylo 14,5 procenta.
ČR má u obchodu s čerstvou zeleninou dlouhodobě záporné saldo, které se v posledních letech prohlubuje. Za celý loňský rok dosáhlo ve finančním vyjádření více než 7,5 miliardy Kč, za osm měsíců letošního roku takřka pět miliard. Průměrná roční spotřeba zeleniny na osobu v Česku se pohybuje kolem 80 kilogramů. Podle loňských vyjádření unie činil podíl dovážené zeleniny na českém trhu šedesát procent.

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down