02.02.2004 | 10:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Produkty z faremních kompostů na prodej

Rychlokompostování je nejefektivnější metodou, jak naložit s bioodpadem, který produkuje prakticky každý zemědělský podnik zabývající se rostlinnou výrobou. Kompostování na tzv. malých hromadách ale dosud nemělo oporu v českých normách. To se nyní změnilo. Vznikla tzv. vzorová podniková norma pro malé faremní komposty.

Norma je určena především pro menší a středně velké podniky, aby se i ony mohly zabývat výrobou přírodního hnojiva pomocí kontrolovaného mikrobiálního kompostování. Dosud se hnojivo z tzv. malých hromad smělo používat jen pro vlastní potřebu. To nová norma mění a využitelný bio-odpad se pro mnohé podniky může stát dalším z obchodních artiklů.
Vzorová podniková norma je výsledkem společné práce odborníků ze Spolku poradců v ekologickém zemědělství, VÚZT Praha-Ruzyně, Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity Brno, Veterinární a farmaceutické univerzity Brno, Jihočeské univerzity a Státního zdravotního ústavu v Praze. Podniky, které budou podle této normy bio-odpad zpracovávat, získají po příslušných testech a zkouškách povolení k prodeji vyprodukovaného hnojiva. Povolení jim bude vystavovat Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský v Praze.

Kompostování je ekonomické

Kompostování je především ekonomicky velmi výhodné. Může z velké části nahradit používání syntetických hnojiv, jejichž cena v posledních letech mnohonásobně vzrostla. Právě proto se kompostování stalo velmi populární zejména ve Spojených státech a v západní Evropě.
Jednou z hlavních předností kompostování je výroba kvalitního humusu mimo půdní prostředí. Pouze dvě až pět procent z celkového objemu kompostu totiž připadá na organický podíl z pevné části půdy. Jeho následným využitím při hnojení se značně zvýší obsah humusu v půdě a urychlí se tak proces přirozené obnovy půdní úrodnosti. Humus a jeho kyseliny jsou důležité pro vytváření optimální drobtovité struktury a kyprosti půdy a zajišťují v půdě dostatečnou kapacitu živin a vody. Půdní mikroorganismy využívají humus jako trvalý zdroj živin.

Složení kompostu

Charakteristika faremního kompostu je stejná jako u kompostu průmyslového, jehož složení stanoví ČSN č.465735. Kompost musí být hnědá, šedohnědá až černá homogenní hmota drobtovité až hrudkovité struktury, bez větších nebo nerozpojitelných částic. Nesmí vykazovat žádné nepříjemné zápachy, svědčící o přítomnosti nežádoucích látek. Naopak by měl vonět po lesní půdě.
Do kompostu lze použít zbytky z rostlinné výroby, chlévskou mrvu, hnůj, podestýlku a dále také výřezy a zbytky z údržby zeleně, keřů a stromů, zejména větve a trávu.

Výběr místa

Podnik, který se rozhodne zřídit si stálý faremní kompost, musí jako první krok vybrat pro jeho umístění vhodné místo. Vzorová podniková norma stanoví, aby kompostárna byla přístupná po zpevněné cestě a musí být postavena na místě, kde nebude ohrožovat životní prostředí, zejména spodní vody.
Samotná výstavba kompostárny pak musí být realizovaná podle stavebního zákona a podléhá proto stavebnímu řízení. Nezbytným stavebním vybavením stálé kompostárny jsou: zastavěná plocha, svodné žlaby a záchytná jímka srážkových vod. Ostatní vybavení jako zastřešení, mostová váha nebo biofiltry jsou definovány jako doporučený nadstandard.

Schvalovací proces

Zpevněná plocha kompostárny musí být navržena tak, aby splňovala požadavek na neškodné odvedení srážkových vod z otevřené plochy, kde dochází ke styku této vody s kompostovaným materiálem. Sklon zpevněné plochy se doporučuje provést ve sklonu tří stupňů. Voda je tak sváděna žlaby do bezodtokové jímky. Zde zachycená voda se potom smí používat pro postřik hromad v době sucha.
Projekt na zřízení stálé kompostárny musí projít schválením u úřadu příslušné obce, v jejímž katastru se bude nacházet, a dále u krajského referátu životního prostředí, krajské hygienické stanice a krajské České inspekce životního prostředí.
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský již vydal formuláře k žádostem o registraci hnojiva – pomocné látky. Ta při splnění všech náležitostí vzorové podnikové normy umožní zemědělským podnikům uvést na trh produkty z vlastních tzv. malých hromad.

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2023 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down