Čeští zemědělští výzkumníci stojí od září v čele projektu zaměřeného na minoritní obiloviny. Mezi ně dnes patří například pšenice špalda, jednozrnka a dvouzrnka, ale překvapivě také dříve rozšířené žito a oves. Projekt má za cíl díky zvýšení produktivity, odolnosti, kvality a adaptibility těchto podle odborníků neprávem opomíjených druhů přispět k jejich většímu rozšíření v Evropě. Informovala o tom dnes koordinátorka projektu Dagmar Janovská z Výzkumného ústavu rostlinné výroby.
Narůstající poptávka spotřebitelů po zdravých a nutričně bohatých potravinách vede producenty ke zvýšenému zájmu o pěstování a zpracování méně rozšířených plodin, uvedla Janovská.
Cílem zkoumání bude nalezení genů odolných vůči vybraným patogenům. Hodnocena bude také nutriční kvalita obilovin pro případné potravinářské využití. Výzkumníci budou jednotlivé plodiny zkoumat v různých půdně-klimatických zónách. U nejlepších genotypů pak vyberou nejefektivnější techniku pěstování pro dosažení vysoké kvality i výnosů jak pro konvenční, tak pro ekologické zemědělství. K hodnocení jednotlivých genotypů vybraných druhů budou v rámci výzkumu využity nové molekulárně genetické metody.
"U nejlepších materiálů budou navrženy nové postupy zpracování pro výrobu pečiva, snídaňových cereálií nebo cukrářského zboží, připraveného ze směsí mouk obohacených o nutričně zajímavé mouky minoritních plodin s cílem vytvoření, co nejlepšího výrobku," uvedla Janovská.
Součástí projektu budou i čtyři případové studie s cílem navrhnout co nejefektivnější zvýšení tržního potenciálu minoritních obilnin ve vybraných zemích, konkrétně Česku, Turecku, Švýcarsku a Maďarsku.
Do projektu s názvem HealthyMinorCereals se po dobu pěti let zapojí 16 subjektů z deseti evropských zemí. Jeho unikátnost podle Janovské spočívá v komplexnosti řešení problematiky sahajícím od šlechtění přes pěstování až po zpracování obilí do finální potraviny. "Výsledky povedou k diverzifikaci plodin na evropských polích stejně, jako nabídnou nové potraviny s vysokou nutriční hodnotou," uvedla Janovská.