23.05.2005 | 12:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Propéct ale nepřipálit!

S lepšícím se počasím přijde chuť si grilovat maso nebo všemožné klobásky či „obyčejné“ špekáčky. Při této příležitosti je vhodné upozornit na možná rizika.
Za prvé při koupi v tržní síti zákazníka žádné riziko nečeká, potraviny živočišného původu byly vyrobeny pod veterinárním dozorem, ale už při převozu na „místo činu“ je možné se dopustit pochybení.

Maso i uzeniny se mohou při transportu ve vlastním rozpáleném autě zapařit, může dojít k pomnožení na povrchu se vyskytujících mikroorganismů. Zde je pak nebezpečí například salmonelózy anebo kampylobaktériové infekce. Proto lze pro převoz doporučit použít speciálních chladicích tašek anebo zabalení do několika vrstev novin. Určitě není vhodné maso a uzeniny převážet jen v plastových pytlících.
Při grilování nebo opékání je třeba dát u uzenin pozor, zda jde o výrobek v pravém střívku anebo umělém. To pak je nutné svléci. Při opékání či grilování pak dbát na to, aby byly kousky masa i uzenina propečené a nikoli jen opečené na povrchu. A zuhelnatělý povrch též neprospívá zdraví.
A dobrou chuť!

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down