Podle obsáhlé zprávy DG Agri se současná evropská produkce biopaliv nepodílí na ceně potravin, protože na produkci biopaliv se spotřebuje méně než jedno procento vypěstovaných obilovin. Například produkce biopaliv v USA pohltila v letech 2005 až 2007 až čtvrtinu průměrných národních výnosů kukuřice. Z překladu elektronického zpravodajství Agrafacts o tom informoval Miroslav Louma ze Zemědělského svazu ČR.
Ve zprávě se dále uvádí, že v loňském roce se snížila evropská produkce etanolu na jedenáct procent jedenáct procent v porovnání s rokem 2006 a dosáhla výše 1,4 milionu tun. Proti zprávě DG Agri stojí zpráva Světové banky, respektive jejího ekonoma zodpovědného za zemědělství D. Mitchella. Ten v ní tvrdí, že ze 70 až 75 % mohou za zvýšení cen potravin biopaliva a další faktory, jakými jsou nízké skladové zásoby obilí, změny ve využití půdy, spekulativní aktivity a exportní omezení. Z 25 procent se pak podle něj na nárůstu cen potravin podílí slabý kurz dolaru, vzrůstající cena paliv, rostoucí cena hnojiv a pesticidů a náklady na dopravu.