
Denně pečivo nakupuje čtvrtina Čechů. Nejčastěji pro něj chodí do supermarketů, naopak v řemeslných pekárnách či pekárenských řetězcích pečivo nakupuje 13 procent lidí. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM/MARK pro společnost Too Good To Go, která prodává nespotřebované jídlo z restaurací a dalších provozoven. Pečivo podle ní patří mezi potraviny, kterými Češi plýtvají nejvíce.
Za plýtvání může i špatné skladování – 64 procent Čechů pečivo uchovává v plastových sáčcích, kvůli čemuž se ale podle Too Good To Go rychleji kazí. Průzkum se uskutečnil letos v září mezi přibližně tisícovkou respondentů.
Zatímco čtvrtina Čechů pečivo nakupuje každý den, téměř dvě pětiny lidí – 38 procent – pro něj chodí více než třikrát týdně. Méně často, dvakrát až třikrát týdně, pečivo nakupuje 28 procent respondentů, devět procent pak jednou za týden, zjistil průzkum.
Že pečivo nakupují v supermarketech, uvedlo v průzkumu 67 procent lidí. Dalších 19 procent pro nákup pečiva preferuje místní prodejny potravin, sedm procent řemeslné pekárny a šest procent pekárenské řetězce. Na otázku, zda někdy pečivo nakupují i v on-line supermarketech, 27 procent respondentů odpovědělo, že ano. Z nich šest procent pečivo na internetu objednává pravidelně, zbytek občas.
Z průzkumu také vyplývá, že měsíčně lidé za pečivo většinou utratí od 500 do 1000 Kč – pro toto rozmezí se vyslovilo 43 procent z nich. Méně než 500 Kč za pečivo vydá 28 procent oslovených, od 1000 do 1500 Kč 16 procent a více než 1500 Kč šest procent.*