První ročník soutěže speciálních a neobvyklých piv, který se uskutečnil v rámci gastronomického festivalu Znojemský hrozen 2009 vyhlásil ocenění nejlepších piv. Celkem deset pivovarů přihlásilo 26 vzorků do třech vypsaných kategorií. V kategorii světlá speciální piva třetí cenu obdržela piva Rebel sváteční speciál z Měšťanského pivovaru Havlíčkův Brod a pivo 1530 Černá Hora z produkce pivovaru Černá Hora. Druhou cenu získalo pivo Bud Superstrong z Budějovického Budvaru, Kvasar z pivovaru Černá Hora a Svijanský kníže, který vaří v pivovaru Svijany. Vítězem se stal Vyškov General 14 % z Pivovaru Vyškov.
V kategorii polotmavé a tmavé pivní speciály nebyla třetí cena udělena. Druhou cenu získalo pivo Jubiler 1680 Vyškov z Pivovaru Vyškov a Bernard tmavý s přísadou jemných kvasnic. Vítězem se stalo pivo Svijanská kněžna 13 % z Pivovaru Svijany.
V kategorii neobvyklých piv, která byla nejpočetněji obeslaná, nebyla udělena třetí cena. Druhou cenu získala piva Bernard Free jantarové, jehož výrobcem je Rodinný pivovar Bernard, Weizenbier Primátor a English Pale Ale z produkce Pivovaru Náchod a Black Hill z Pivovaru Černá Hora. První cenu obdrželo pivo Bernard Švestka z produkce Rodinného pivovaru Bernard, které také dostalo cenu předsedy poroty za nejvíce nominací.
„Tento typ soutěže je v České republice zcela nový a umožňuje soutěžit pivům velmi vzájemně od sebe odlišným,“ uvedl František Frantík, předseda poroty z Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského v Praze. „Věřím, že tato soutěž bude mít pokračování i v dalších letech a již dnes mohu říci, že její další ročník chceme určitě uskutečnit,“ dodal Frantík.
Soutěž, kterou organizovala společnost Port a odborným garantem byl Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, byla vypsána ve třech kategoriích: pro světlá speciální piva (13 a více % EPM), pro polotmavá a tmavá speciální piva (13 a více % EPM, barva 20 j. EBC a vyšší). Třetí kategorie potom pro neobvyklá piva. Tímto pojmem se rozumí například ochucená nebo v našich podmínkách neobvyklou technologií vyráběná piva. V této kategorii přihlašovatel mohl uvést parametr, kterým se pivo odlišuje, a komise k němu při hodnocení přihlížela.
„Velmi nás překvapil zájem pivovarů a počet přihlášených piv již v prvním ročníku soutěže a překonal naše očekávání,“ uvedl Josef Vacl, ředitel firmy Port. „Potvrzuje se tak trend zvyšujícího se zájmu spotřebitelů o speciální i neobvyklá piva a rostoucí popularita dosud málo známých piv,“ dodal Vacl.
Vyhodnocení přihlášených piv provedla dvacetičlenná hodnotitelská komise rozdělená na dvě subkomise. Dvanáctičlenný panel expertů byl složeno z členů degustační komise VÚPS doplněných o nezávislé odborníky z dalších odborných institucí (např. VŠCHT Praha a Zemědělská univerzita v Praze).