24.04.2015 | 02:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Prvorepublikové varieté se proměnilo v minipivovar

Prvorepublikové varieté v Teplicích se proměnilo v minipivovar s restaurací, hotelem, kavárnou a pekárnou. Světlý ležák, polotmavou jedenáctku i ochucené višňové už sládková uvařila. V otevření minipivovaru Monopol brání už jen povolení od hasičů. Uvedla to spolumajitelka Gabriela Schönbauerová.

Objekt v centru lázeňského města sloužil dlouhou dobu jako nákupní centrum. "Koupili jsme ho před sedmi lety v době, kdy už tu byla jen zastavárna. Našli jsme sádrokartonem zakryté stropy, různé přepážky a spoustu věcí," řekla majitelka, která provozuje s manželem v Teplicích několik restaurací. Dlouho prý přemýšleli, co s budovou. "Nakonec se nám zalíbil nápad minipivovaru, kterého jsem se chopili," doplnila. Přestavba trvala zhruba tři roky a stála několik milionů korun. V průběhu prací odkryli dělníci secesní stropy. "Jejich rekonstrukce byla nákladná, ale stála za to. Vnáší zpátky duch místu, kde se lidé léta bavili a doufáme, že teď zase bavit budou," podotkla Schönbaurová.  Sládková Martina Valtrová už uvařila první várku. "Budeme čepovat klasický ležák, polotmavou jedenáctku. Uvařila jsem i ochucené višňové pivo," řekla ČTK Valtrová, která si chválí nejen prostory, ale i místní vodu. "Je z Flájské přehrady a je to měkká voda, což je pro pivo výborné," vysvětlila. Sortiment doplňuje svrchně kvašené a za studena chmelené pivo anglického typu Ale. "Ještě budeme vařit pšeničné. Desítku neplánujeme," doplnila Valterová. Kapacita sklepa je 290 hektolitrů.
K pivu budou v Monopolu nabízet staročeskou kuchyni. Dojmy z prostoru by neměl kazit ani kouř, protože celý objekt bude nekuřácký. "Manžel se trochu obává, že by to mohlo někoho odradit, ale myslím, že si to ten prostor zaslouží, nekuřácký je i hotel. Popelníky budou jen v salonku," doplnila majitelka.
Pivo se v Teplicích vařilo do roku 1976. Objekt pivovaru nechal v roce 2007 zbourat investor, který na jeho místě plánoval postavit obchodní centrum.
V České republice  je podle Pivovarského kalendáře na letošní rok kolem 250 minipivovarů. Podle odborníků se jejich počet bude ještě zvyšovat. Souvisí to se zájmem konzumentů, kteří se v některých případech odklání od produkce velkopivovarů. Nejvíce minipivovarů je v Praze. V Ústeckém kraji jsou například ve Varnsdorfu, Ústí nad Labem, Mostě a Litoměřicích.*

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2023 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down