Regionální potravina jižní Moravy

Hned dvě ocenění si z dnešních jihomoravských dožínek odnesli výrobci trvanlivé klobásy Rostěnický divočák, Klobouckého rohlíku, višňového vína a dalších pokrmů a nápojů. Jejich výrobky zachutnaly porotám soutěží Regionální potravina i Zlatá chuť jižní Moravy. Výsledky pořadatelé vyhlásili v Brně při oslavě končící sklizně.

Rostěnického divočáka vyrábí firma Rostěnice, a. s., z Vyškovska. Kloboucký rohlík je dílem Pekařství Křižák z Boleradic na Břeclavsku. Višňové víno prodává Vinařství Chateau Lednice.
Dvojí úspěch zaznamenal také uzený pstruh z Rybářství Skalní mlýn na Blanensku, stejně jako nakládané patizony z Hrubé Vrbky na Hodonínsku a Horácké máslo z mlékárny v Olešnici na Blanensku. Oběma porotám chutnala také Hadačova nožka, klobása firmy Hadač a Zapletal z Rosic u Brna, a zákusek Hoblinka brněnského cukráře Václava Labského.
Značku Regionální potravina uděluje ve všech krajích ministerstvo zemědělství. Cílem je podpořit lokální potravináře. V Jihomoravském kraji porota vybírala ze 104 výrobků od 39 středních a malých producentů. Nejsilnější zastoupení měly letos tepelně opracované masné výrobky a pekařské výrobky včetně těstovin, uvedl Jaromír Musil z Regionální agrární komory Jihomoravského kraje.
Zlatá chuť je výhradě jihomoravská potravinářská soutěž, jejíž znak se nově objeví také na medu z firmy Včelpo ze Skalice nad Svitavou, Ryzlinkovém hroznovém moštu Pavla Karlíka ze Šardic na Hodonínsku a Miluščiných nudlích vyráběných ve Vracově na Hodonínsku.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down