V Pardubickém kraji navrhla hodnotitelská komise letošní vítěze prestižního ocenění Regionální potravina. Cílem bylo vybrat oblastní zemědělské a potravinářské výrobky, které jsou zárukou kvality a poctivosti místních výrobců. Do soutěže se v kraji přihlásilo celkem 25 producentů se112 výrobky. Informuje o tom tisková zpráva Státního zemědělského intervenčního fondu.
Komise navrhla udělit značku Regionální potravina Pardubického kraje 2020 například bio kravskému kefírovému mléku z Ranče Bělečko Agro, pivu Bedřichova jedenáctka z pivovaru Veselka Litomyšl či bio rajčatům Rajče BIO od pěstiteky Ing. Jitky Píchové z Horní Ředice.
Jak se dále v tiskové zprávě uvádí, bohužel kvůli koronavirové krizi zaniklo v Pardubickém kraji mnoho kvalitních producentů. Přesto se i tak letos ucházelo o značku Regionální potravina velké množství výrobků, obzvláště v kategorii Masné výrobky tepelně opracované.
Oceněný výrobek získává právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let. Tato „pečeť kvality“ garantuje, že oceněné potraviny jsou poctivé, čerstvé a pocházejí z lokálních surovin. Výrobky jsou pevně spjaty s daným regionem a často se jedná o krajové speciality.
Nové přírůstky navrhla hodnotitelská komise složená ze zástupců Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR. Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. V současné době je oceněno 409 produktů od 313 výrobců.*